Klant beoordeling
189 reviews
9

Zwammenbestrijding

last van Zwammen? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Zwammen

Zwammen

Zwammen gedijen het beste bij een vochtige ondergrond, maar je komt ze tegen vele verschillende soorten bodems. De grootte die zwammen bereiken, lopen erg uiteen. Sommige worden enorm, terwijl anderen heel klein blijven. Veel zwamsoorten beschikken over een bovengronds vruchtlichaam. Veel andere schimmels hebben louter een grijze of een witte laag.

Vind een Zwammenbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
 • Zwammen groeien op een vochtige ondergrond het beste.
 • Er bestaan twee soorten zwammen: meercellige (paddenstoelen) en eencellige (gisten).
 • De huiszwam en kelderzwammen zijn de meest schadelijke om in huis te hebben.
 • Zwammen groeien regelmatig in kelders en kruipruimtes.
 • Zwammen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, en ook instortingsgevaar.
 • Zelf zwammen bestrijden is zeer gevaarlijk. Bestrijding van zwammen laat je het beste over aan een professional.

Alles wat je moet weten over zwammen!

Zwammen gedijen het beste bij een vochtige ondergrond, maar je komt ze tegen vele verschillende soorten bodems. De grootte die zwammen bereiken, lopen erg uiteen. Sommige worden enorm, terwijl anderen heel klein blijven. Veel zwamsoorten beschikken over een bovengronds vruchtlichaam. Veel andere schimmels hebben louter een grijze of een witte laag.

Er bestaan twee manieren waarop zwammen zich kunnen voortplanten. Namelijk geslachtelijk en ongeslachtelijk. Als we spreken over geslachtelijk voortplanten bij zwammen, dan gebeurt dit door middel van sporen. Verloopt de voortplanting via schimmeldraden, dan noemt men dit ongeslachtelijke voortplanting. In de praktijk vindt voortplanting door zwammen meestal plaats via de sporen. Schimmels bestaan uit een zeer complexe samenstelling en genenpakket. Het zogenoemde reproductieproces is dan ook erg ingewikkeld. Een aantal schimmels kan zich vermenigvuldigen op verschillende manieren.

Meercellige zwammen groeien op een ondergrond. Veelal is dit een vochtige bodem. Een zwam kan ook uitermate goed op een boom overleven. Wat je bij deze zwammen dan ziet zijn veel schimmeldraden. Deze vruchtlichamen kennen we beter als paddenstoelen. Ze bestaan in allerlei vormen en dienen puur en alleen voor de voortplanting van zwammen. Er zijn ook genoeg zwammen die deze vruchtlichamen niet aanmaken. Het bovengrondse deel bestaat dan uit een witte laag. Exact: dezelfde wittige laag die je ook op bedorven eten zichtbaar worden. Veel zwammen kom je op grote schaal tegen in het bos. Het zijn namelijk de welbekende paddenstoelen.

De huiszwam komt het meest voor in huis, zoals de naam al een beetje weggeeft, natuurlijk. De huiszwam heeft een breed en bruin vruchtlichaam, voorzien van witte randen. Sommigen trekken ook wel de vergelijking met een bruine mislukte pannenkoek. Aan ieder vruchtlichaam zitten roodbruine tot soms onzichtbare draadjes. Dit zijn de wortels. De zwammen worden ongeveer een meter breed en om en nabij een centimeter dik.

Elke zwam heeft een eigen stam en dat maakt het lastig om een duidelijke onderverdeling te maken. De makkelijkste onderverdeling voor zwammen is als volgt: de verdeling in eencellige en meercellige zwammen. Paddenstoelen behoren bijvoorbeeld tot de meercelligen. Gisten behoren tot de categorie eencellige zwammen. Zwammen kunnen reusachtig worden, terwijl andere soorten juist nauwelijks met het blote oog waar te nemen zijn. De ene zwam is onschadelijk, maar een andere kan juist weer enorme schade aanrichten.

Help, ik heb last van zwammen in mijn woning

Een zwam in je huis ziet er niet alleen walgelijk uit, het is ook nog zeer ongezond. De stank die ze produceren is vaak één van de eerste seinen die wijzen op de aanwezigheid van zwammen. Ze kunnen instortingsgevaar in de hand werken, maar zijn ook heel slecht voor de gezondheid. Zwammen kunnen namelijk zorgen dat ademhalingsproblemen opspelen bij mensen. Soms kampt men met een schimmelallergie en zij kunnen daar veel hinder van ondervinden. Het is dus helder: zwammen in huis kun je maar beter bestrijden. Controleer je huis regelmatig, en dan extra goed op plekken als de kelder en kruipruimte. In dompige ruimtes zal je zwammen het vaakste aantreffen.

Zwammen verplaatsen zich dan weliswaar niet echt, maar vallen wel onder de noemer ongedierte. Zwammen zijn namelijk levende organismen en kunnen gigantische schade veroorzaken. Daarom is een ongediertebestrijder onontbeerlijk om je huis en gezondheid intact te houden.

De huiszwam en de kelderzwam zijn de grootste veroorzakers van bruinrot. Wanneer een huiszwam zich op een vochtig stuk hout vestigt, dan kan deze zwam zich snel verder verspreiden en droog hout besmetten. De cellulose in het hout wordt door de zwam afgebroken. Daardoor ontstaan bruine en soms ook zwarte plekken. Bruinrotschimmels kunnen hout snel afbreken. Instortingsgevaar kan daarom geheel onverwacht optreden. Vooral wanneer het geïnfecteerde hout steunbalken treft. Het hout wordt zacht: er ontstaan scheuren. Daarna zal het hout compleet verpulveren. Het bestrijden van zwammen is dus erg belangrijk om instortinggevaar te voorkomen.

Help ik heb last van een zwammenplaag

We spreken van een zwammenplaag wanneer de plaag te laat is ontdekt en tot een immense grote gegroeid is. Vaak is dit op een plek waar men niet of nauwelijks komt. Een zwam zal ontstaan als sporen die in de lucht zweven en daarna op vochtig hout terecht komen. Deze onzichtbare deeltjes kunnen worden verspreid door de lucht, maar ook insecten en goederen die een woning of bedrijf binnenkomen kunnen hier een rol in spelen.

Zwevende sporen ontkiemen wanneer ze op een vochtig houten oppervlak arriveren. Eerst ontstaan er schimmeldraden, daarna ontstaat het vruchtlichaam. De schimmeldraden dringen het hout binnen voor voedingsstoffen. Het vruchtlichaam groeit dan, zolang al er tenminste voldoende voedingsstoffen zijn. Vochtproblemen zijn

Zwammen vormen een reëel risico voor je gezondheid. Heb je last van schimmelallergie, dan kun je nog sterker reageren op de aanwezigheid van zwammen in je woning.

Het lijkt weliswaar simpel om zwammen te bestrijden. Maar daar kun je je lelijk op verkijken. Anticiperen op een zwammenprobleem kun je wel zelf, maar heb je eenmaal last van zwammen, dan zal je een professional dit grote probleem moeten laten aanpakken.

Schakel een professional in

Het verwijderen van een zwam is niet eenvoudig. Er komt veel bij kijken. De hoeveelheid zwammen in huis speelt een rol, maar ook de plek waar ze groeien. Wanneer het hout helemaal is aangetast door de zwam zal vervanging van het hout soms bittere noodzaak zijn. Het hout waar een zwam op heeft gezeten is niet langer bruikbaar. Een specialist kan de situatie inschatten en met een waterdicht plan op de proppen komen.

Zwammen zijn erg smerig. Wil je zwammenoverlast stoppen dan is er maar een oplossing en dat is een professional  inschakelen.  Een bestrijder inschakelen geniet vaak de voorkeur, want zelf in een donkere kruipruimte of kelder kruipen om de zwammen te verwijderen is vaak niet handig. Na een eerste inspectie kan de ongediertebestrijder een plan de campagne op poten zetten. Dé gouden oplossing hangt af van de situatie.

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
 • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
  Jamy Koetsier
  Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
  Maarten Steivers
  Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
  Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram