Klant beoordeling
189 reviews
9

Houtwormbestrijding

last van Houtworm? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Houtworm

Houtworm

Houtworm: het is de verzamelnaam voor alle insectenlarven die in hout leven. De larve van de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever zijn enkele voorbeelden van een houtworm. De houtworm boort immense gangen in hout en houten vloeren, dakconstructies en houten meubels kunnen hierdoor onherstelbare schade oplopen. De houtworm zie je liever gaan dan komen.

Vind een Houtwormbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Weetjes over Houtwormen in het kort

 • Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten houtkevers.
 • De houtworm is de larve van de houtwormkever. De wormen boren gangen in hout.
 • Houtworm heeft een voorkeur voor zacht en droog hout.
 • Vloeren, dakconstructies en meubels moeten het vaak ontgelden.
 • De schade veroorzaakt door de houtworm kan mogelijk gevaarlijke situaties veroorzaken.
 • Last van houtworm? Schakel een ongediertebestrijder in.

Alles wat je moet weten over houtworm

Houtworm: het is de verzamelnaam voor alle insectenlarven die in hout leven. De larve van de Gewone houtwormkever en de grote houtwormkever zijn enkele voorbeelden van een houtworm. De houtworm boort immense gangen in hout en houten vloeren, dakconstructies en houten meubels kunnen hierdoor onherstelbare schade oplopen. De houtworm zie je liever gaan dan komen.

Een geribbeld lijf met een zwart puntje als kop: dat is wat je ziet als je een houtworm van dichtbij zult bekijken. Het zijn kleine wormpjes en hun uiterlijk vertoont grote gelijkenissen met die van maden. Inderdaad, dat is voor velen een vrij onsmakelijke gedachte. Maar niet in de laatste plaats: wanneer je last van houtwormen hebt dan wil je vaak maar één ding. Dat ze aftaaien! Want ze vernielen je hout.

De soorten houtkevers die in Nederland het meeste voorkomen en op grote schaal schade aanrichten, zijn de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. Allebei behoren ze tot de drooghoutboorders. Een groep houtwormen dat droog hout aanvreet. En of dat nu je prachtige antieke houtmeubel is of je dakconstructie, de houtworm maakt geen onderscheid en rust niet totdat zijn honger gestild is. En dat is niet snel, ondank zijn kleine formaat. Behandel hout dan ook altijd met bijvoorbeeld met verf. Een houtworm zal dan over het algemeen zijn geluk ergens anders trachten te beproeven.

Op een aantal zaken kun je letten als je verdenkingen hebt dat houtworm zich in je nabije omgeving begeeft. Ondanks dat je hem niet direct zal opmerken omdat hij zich in het hout heeft genesteld, kun je wel zijn slordig achtergelaten sporen volgen. Veel kleine gaatjes in je houten vloer of tafel gespot? Dit is vaak het werk van de houtworm. Wanneer je dan ook nog ‘boormeel’ aantreft, dan is dit vaak een indicatie dat de houtworm nog niet van plan is zijn werkzaamheden te staken. Het is namelijk een soort zaagsel, en dat duidt op actieve werkzaamheden. Soms steken de larven ook hun kopjes uit de geboorde gaatjes. Meer bewijs heb je natuurlijk niet nodig! De aanwezigheid van houtwormkevers wijst vaak ook op een groter probleem. Bij vliegende kevers in de buurt van houten objecten, moet je een groot vraagteken plaatsen. De kans is aanwezig dat deze kever op zoek is naar hout om haar eitjes op te leggen en dan ben je bij lange na nog niet van het probleem verlost.

Heb je last van Houtworm? Schakel een specialist in

Aan de omvang van de gaatjes en het boormeel, heeft een ongediertebestrijder meestal meteen in de smiezen met welke soort houtworm je te maken hebt. De juiste bestrijding meteen uitrollen, is dan vaak prima mogelijk. Schakel een professionele ongediertebestrijder in om de houten dakconstructie van je woning en jouw meubels en houten vloeren in veiligheid te brengen.

Om een goede bestrijding op touw te kunnen zetten, is het van groot belang om zeker te weten met welk beestje je van doen hebt. Is het bijvoorbeeld de boktor, houtworm of misschien toch een ander houtborend insect? In de leefwijze van het insect zijn een paar kenschetsende zaken op te merken. Houtworm leeft bijvoorbeeld net onder het oppervlak van het hout. De boktor tast het hout tot in de kern aan. Ook in de uitvliegopeningen zit verschil. Die van de houtworm zijn bijvoorbeeld kleiner. Deze openingen zijn bij de boktor ovaal, bij een houtworm zijn ze rond als een stuiver. Stel vast om welke soort het gaat als je het snel bij de kern aan wilt pakken.

De vaak moeilijk te doorbreken kringloop begint met de volwassen vouwtjeskevers. Ze legt haar eitjes in de kieren van hout. Een vrouwtje legt ongeveer 20 tot 40 eitjes en komen na twee tot drie weken uit. Zodra de eitjes uitkomen, kennen ze maar één levensbehoefte: hout eten! Ze hebben het ook hard nodig om uit te groeien tot kevers. Maar voordat het zover is boren ze immens lange gangen. En als je dacht dat ze na een paar dagen wel vol zitten, dan heb je het mis. Ze kunnen wel tien jaar in het hout zitten en ervan blijven eten. Daarna ontpoppen ze zich. Is de houtworm eenmaal volwassen, dan vliegt hij uit. De volwassen houtwormkevers paren en de vrouwtjes zullen daarna weer hun eitjes op het hout leggen. De ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel: in de cyclus van houtwormen is ijzersterk, ervan af komen is zo makkelijk nog niet. Trek daarom een ongediertebestrijder aan de mouw.

Een houtworm kan jarenlang in hout zitten. Daar kan hij gerust zijn gang gaan en zijn buik vol eten, er is immers niemand die hem in de gaten heeft. Dit kan gerust tien jaar duren. Voer regelmatig even een check uit op je houten spullen, door te kijken of er geen kleine gaatjes in het hout zitten.

Hoe herken ik schade door de houtworm?

Soms zijn de gaatjes in het hout al oud en is de houtworm al lang en breed gevlogen. Verdere schade blijft dan beperkt. Maar hoe weet je dit? In sommige gevallen is het makkelijk te bepalen, dan kun je de houtwormen letterlijk horen knagen. Verder is het op het spoor komen van kleine gaatjes in hout vaak al genoeg voor verdere verdenkingen. Weet je het niet zeker? Schiet onze professionals dan eens aan! Zij kunnen een gedegen inspectie uitvoeren en een plan van aanpak op touw zetten.

Help, ik heb schade door houtworm

Een houtworm tast hout aan. Soms zo erg dat het hout volledig op instorten staat. Het behoeft geen verdere uitleg om te weten dat dit feit levensgevaarlijke situaties in de hand kan werken. Denk maar aan sterk verzwakte houten constructies. Doordat de houtworm het hout dusdanig aantast, is het vaak niet meer te herstellen en het hout wordt gammel. Instortinggevaar is nu een reëel gevaar. Ook je geliefde meubels raken in verval en bovendien zijn al duizenden kleine gaatjes die de houtworm achterlaat ook niet bepaald kunstzinnig te noemen. Om verdere schade en hoog opgelopen reparatiekosten terug dringen is het noodzakelijk om de houtworm te bestrijden door een ongediertebestrijder.

Houten meubels zijn een aanwinst voor het interieur. Maar houtwormen denken daar helaas net zo over. Meubels worden veelvuldig gemaakt van droog loofhout of droog dennenhout: de houtworm zijn lievelingsgerecht. Likkebaardend houdt hij zijn opwachting om jouw mooie houten meubels tot moes te eten. Heb je de aanwezigheid van een houtworm gespot in een meubel? Wacht niet te lang en breng een specialist op de hoogte. De schade blijft nu hopelijk nog binnen de perken.

Ben je op tijd bent met het bestrijden, dan is de kans groter dat je houten objecten nog te behouden zijn. Houten voorwerpen waarin jarenlang een houtworm ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan, komen er vaak bekaaid vanaf en het kan zijn dat er dan geen redden meer aan is. Is je antieke kast met hoge sentimentele waarde aangetast? De mogelijkheid bestaat dat je de gaatjes met vuller op kan vullen en daarna met een schuurmachine af kan werken en de kast zo nog kan oplappen. Een laag verf erover en de houtworm zul je over het algemeen niet snel meer terug zien.

Beter voorkomen dan genezen

Houtworm volledig weren is nog een moeilijke klus. Gelukkig zijn er wel puntjes waar je aandacht aan kunt besteden om te voorkomen dat deze houtslopers grote schade aanrichten aan je houten objecten. Belangrijkste pijler is om al het hout dat je meeneemt in je woning, goed naloopt op houtwormen in het hout. Het kan hierbij om antieke meubels gaan, maar ook bijvoorbeeld hout voor in de haard. Neem als vuistregel een extra check op al het onbewerkte hout, dan zit je meestal wel veilig.

Kun je de houtworm eigenlijk zelf bestrijden? Dat zal van verschillende factoren afhangen. Zoals waar je de houtworm in hebt ontdekt. Bij een meubelstuk kan je zelf nog een gokje wagen, maar wees je er wel van bewust dat er een reëel risico aanwezig is dat de bestrijding niet slaagt. En als dit het geval is, kan de houtworm zich alsnog verder uitbreiden en onverstoorbaar verder gaan met waar hij is gebleven. Gaat het echter om je houten vloer of houten draagconstructie? Neem dan geen enkel risico en laat het over aan een professionele ongediertebestrijder!

Houtworm bestrijden? Schakel een professional in!

Wacht nooit te lang om de houtworm te bestrijden. Op het eerste oog kan de schade nauwelijks waarneembaar zijn, maar het hout kan vanbinnen al helemaal aan gort zijn. Bestrijding van de houtworm is dus echt noodzakelijk. Zeker gezien het risico van instortingsgevaar dat een houtworm kan veroorzaken is het erg belangrijk om een ongediertebestrijder in te schakelen.

Een specialist is de aangewezen persoon om korte metten te maken met het houtwormprobleem en de cyclus te doorbreken. Dit kan hij doen door verschillende technieken in te zetten.

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
 • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
  Jamy Koetsier
  Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
  Maarten Steivers
  Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
  Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram