Klant beoordeling
189 reviews
9

Wespenbestrijding

last van Wespen? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Wespen

Wespen

Wespen, we kennen ze allemaal wel aan hun zwart met geel gestreepte lijf. En niet in de laatste plaats: door de overlast die ze veroorzaken tijdens de zomermaanden. Hoe kom je van een wespenplaag af en wat doe je als je veel overlast door het insect ervaart?

Vind een Wespenbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
  • De wesp leeft in de zomermaanden
  • Een wesp herken je aan zijn zwart en gele strepen
  • Wespen houden van zoetigheid en kunnen pijnlijke steken aanbrengen bij de mens
  • Wespennesten zijn gemaakt van wespenpapier. Vaak vind je ze op zolders of in schuren
  • Wespen bestrijden is een gevaarlijke klus.
  • Last van een wespenplaag? Bel de ongediertebestrijder.

Alles wat je moet weten over wespen

We weten allemaal wel hoe een wesp eruitziet. Het slanke insect kun je natuurlijk herkennen aan zijn lichaam met zwarte en gele strepen. Het lichaam van de wesp bestaat uit drie delen: kop, borst en achterlijf. Het achterlijf loopt af in een scherpe punt, hier bevindt zich de angel waarmee ze steken. Tussen het borststuk en achterlijf zie je de kenmerkende wespentaille. Een wesp heeft drie paar poten en twee vleugels.

De limonadewesp is in Nederland de meest voorkomende wesp. Er zijn twee soorten van deze wesp: de gewone wesp en de Duitse wesp. Deze wespen lijken in de kern veel op elkaar. De Duitse wesp zul je kunnen herkennen aan zijn drie kenmerkende zwarte stippen op de kop. Ook heeft de Duitse wesp zwarte puntjes op zijn achterlijf. Als je deze twee wespensoorten met elkaar vergelijkt, zullen de verschillen meteen in het oog springen. Andere soorten wespen die binnen de Nederlandse contreien vaal worden waargenomen zijn de hoornaar (Vespa Crabro) en de graafwesp, uit de Crabronidae familie. De hoornaar staat ook wel bekend onder zijn geuzennaam: de paardenwesp. Deze wesp is agressiever dan andere wespen, ze zijn groter dan de limonadewesp en de steken zijn pijnlijker. De hoornaar bouwt zijn nest boven de grond, terwijl de graafwesp een voorkeur heeft voor zandgrond. Het net van de graafwesp kun je opmerken door een kuiltje of gat in een hoopje aarde. Graafwespen leven solo van elkaar en komen alleen samen voor het bouwen van nesten. Graafwespen hebben weer veel weg van de limonadewesp, verschillen zijn er nauwelijks. Wel zijn er enkele wespen uit deze familie die rood-zwart van kleur zijn. Deze zijn duidelijk herkenbaar. Het belangrijkste verschil tussen gewone wespen en graafwespen is dat de laatstgenoemde niet kan steken.

Voedsel van de wesp

Een wesp heeft een belangrijke taak: ze zijn van zonsopgang tot zonsondergang bezig om voedsel voor de wespenlarven te zoeken. Een larve die is gevoed scheidt een druppel vloeistof af die weer dient als voedsel voor de werkster. Wespen vangen insecten en zijn gek op suikerhoudend voedsel. Ook eet de wesp graag eten doorspekt met eiwitten, zoals vlees en vis. Al het voedsel dat wespen verzamelen is bedoeld voor de larven. Het zoete braaksel van de wespenlarven is uiteindelijk het voedsel voor de wesp. Zo houdt de cyclus in stand.

Zoals je weet leven wespen van nectar. Maar ook stuifmeel van bloemen, plantensap, vruchtvlees en De honingdauw van luizen zijn favorieten. Wespen hebben een voorkeur voor vloeibare, zoete voedingsstoffen die worden genuttigd door mensen. Inderdaad, dat zijn voornamelijk limonade of ijsjes.

Eiwitten zijn van belang voor wespen. Deze voedingsstof is niet alleen onontbeerlijk voor de lichamelijke processen van de wesp, maar ook nog eens goed voor de groei van de larven. De insecten die door de wesp gevangen worden, zijn een bron van eiwitten. De wesp vangt daarom graag verschillende soorten vliegen en andersoortige insecten. Is er weinig voedsel te vinden, dan gaat de wesp op zoek naar (vlees)afval in vuilnisbakken, zoals honden- en kattenvoer en zelfs kadavers. Alles om maar met de juiste voedingsmiddelen weer op het thuisfront aan te vliegen.

De opvallende levenscyclus van de wesp

Wil je wespen bestrijden, dan is het belangrijk om de levenscyclus van de wesp te kennen. Alleen dan vind je een manier om aan de wespen te ontsnappen. Wanneer we de wesp beter begrijpen, kunnen we ook gerichter handelen.

Een wesp houdt er een interessante levenscyclus op na. Te beginnen met de koningin die in het voorjaar start met het bouwen van het wespennest. Uit de eerste eitjes komen werksters. Deze zullen het nest verder uitbouwen en zorgen voor de nieuwe larven. Dan legt de koningin alleen nog maar eitjes: tot wel duizend per dag. De koningin zal het nest nu niet meer verlaten. Uit de laatste eitjes komen nieuwe koninginnen. Deze zullen zich door meerdere mannetjes laten bevruchten en overwinteren daarna. De rest van het wespenvolk gaat dood zodra de winter inzet. De levenscyclus van de wespen wordt weer voortgezet door nieuwe koninginnen.

De ontwikkeling van de wesp is opvallend. De wespenkoningin legt haar eitjes in de zeshoekige raten van het wespennest. Voordat de overwintering begint, zijn alle 50.000 eitjes in haar lichaam bevrucht. Uit deze eitjes zullen wespenlarven komen die worden gevoed door de werksters. Nadat de larven zijn verpopt, zijn de wespen volledig ontwikkeld. De wespenkoningin legt tevens onbevruchte eitjes. Uit deze eitjes komen de mannelijke wespen. Bijzonder toch?!

Laat je wespen bestrijden

Wespen zijn indrukwekkende insecten, maar zodra ze je continu op de hielen zitten, wil je ze maar wat graag van je afschudden. Als je veel wespen in je tuin hebt, kunnen er wel degelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral bij een wespenplaag neemt de kans op een wespensteek aanzienlijk toe. Soms met nare gevolgen. Heb je last van wespen in de tuin, schakel dan een ongediertebestrijder in om de wespen op een efficiënte manier te bestrijden. Zo kun je weer met een gerust hart in jouw tuin relaxen.

 

Help ik heb last van een wespennest

Wespen leven in een wespennest: een ingenieus bouwwerk. Door houtvezels fijn te kauwen tot een soort papierachtige pulp, bouwen ze ware wespenpaleizen. De plaatsen waar ze nesten bouwen kunnen erg uiteen lopen. Van een verlaten muizenholletje in de grond tot de spouwmuur van een woning. Ook het bouwen van nesten onder dakpannen zijn geliefd. Een wespennest heeft altijd meerdere ingangen. Om naar het nest te komen maken wespen gebruik van vaste routes.

Als je een wespennest van dichtbij bekijkt, dan lijkt het net alsof het van papier is gemaakt. Dat klopt deels ook wel, want wespen gebruiken hout om nesten te bouwen. Het nest van een Duitse wesp is grijs van kleur, doordat deze alleen maar droog en verweerd hout gebruikt. Een wespennest is heeft over het algemeen een diameter van 20 tot 40 centimeter en de wanden zijn meer dan 2 centimeter dik. Een wespennest is bijna volledig gevuld met zeshoekige raten. Dit zorgt voor een stevige fundering van het wespennest. Het wespennest heeft vaak meerdere in- en uitvliegopeningen.

Wil je wespen bestrijden, dan zul je de bron moeten aanpakken: het wespennest. Een bevruchte koningin gaat in het voorjaar op zoek naar een geschikte plek om haar eitjes te leggen. Om het nest te kunnen beschermen, zijn lastig bereikbare plekken geliefd. De wesp is een scherpzinnig insect en heeft vaak maar een kleine ingang nodig om een in een holle ruimte een nest te maken. Wil je het nest ontdekken, dan zul je de aanvliegroute moeten vinden. Merk je dat de wespen steeds naar hetzelfde punt vliegen, dan bevindt zich daar waarschijnlijk de entree van het wespennest. Maar denk erom: ze houden niet van indringers! Doe dus voorzichtig.

Laat je wespennest vakkundig bestrijden

Een wespennest bestrijden kan gevaarlijk zijn voor een leek. Is het nest gemakkelijk te bereiken, dan kun je overwegen het zelf te doen. Een goede voorbereiding is in dat geval onontbeerlijk. Maar de slimste zet is om een professionele bestrijder deze heikele klus snel en kundig uit te laten voeren.

Waarom zijn wespen belangrijk?

Zodra het zomerseizoen begint, rukt ook de wesp weer in groten getale op. Geen glas frisdrank is meer veilig en chillen op het terras is voor sommigen niet meer een vanzelfsprekendheid. Om de zoveel minuten wordt een sprintje ingezet om te ontkomen aan de agressieve wesp. Heel vervelend natuurlijk, maar ondanks de overlast is de wesp nuttiger dan je misschien denkt. De wesp vangt namelijk veel insecten, zoals bijvoorbeeld muggen en vliegen. En zowel vliegen als muggen zijn tevens vervelend voor de mens. Wespen zijn erg belangrijk belang voor de landbouw. Een wesp ruimt namelijk insecten op die de te verbouwen gewassen schade kunnen toebrengen. Bij de teelt in kassen worden wespen dan ook vaak ingezet als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Eigenlijk een win-win situatie.

Wat moet ik doen bij wespen?

Veel mensen raken in paniek wanneer een wesp opduikt. Toch is het van groot belang om zelf de rust te bewaren. Zoals je misschien wel eens gemerkt hebt, wordt een wesp alleen maar driftiger wanneer je hem letterlijk van je af probeert te slaan. Maak geen maaiende handbewegingen en blijf zo stil mogelijk zitten. De wesp zal meestal vanzelf weer wegvliegen. Is dit niet het geval, dan kun je beter een veilig onderkomen zoeken waar de wesp je niet meer tot last kan zijn.

Help! Ik heb last van een wespenplaag

In de zomermaanden kunnen wespen op grote schaal overlast veroorzaken. Soms zelfs zo erg dat er sprake is van een regelrechte wespenplaag. Erg vervelend wanneer je lekker in de tuin of op het terras wilt vertoeven. Maar nog uitzichtlozer wordt het als je een wespennest op je zolder bespeurt en veel wespen binnenshuis tegen het lijf loopt. Heb je veel wespen in de tuin of in huis, dan is kans groot dat er ergens in de buurt een wespennest verstopt is. Vliegen er grote aantallen wespen rond, dan kun je zelfs spreken van een wespenplaag.

Niemand wordt blij van overlast door wespen, maar een wespenplaag is natuurlijk helemaal uit den boze. Houd al in het voorjaar in de peiling of je regelmatig wespen tegenkomt. Zie je een wesp, kijk dan waar deze heenvliegt. De aanvliegroute verklapt vaak lang en breed waar de wespen hun nesten aan het bouwen zijn. Dit nest kan in de grond zijn. Maar ook de spouwmuur van je woning of een boom volstaan prima. Hoe eerder je het wespennest vindt, hoe minder moeite het kost om je ervan te ontdoen.

Schakel een professional in

Het verwijderen van een wespennest klinkt misschien eenvoudig, maar je moet je vingers er niet aan willen branden. Een actief wespennest mag je bijvoorbeeld nooit verwijderen. Je zult het nest eerst moeten (laten) bestrijden, voordat het kan worden verwijderd. Zodra het wespennest is bestreden heb je de keuze om het nest te verwijderen of het te laten zitten. Soms zit het nest op een plek waar je niet bij kunt. Heb je geen last van het nest dan kun je het laten zitten. Wanneer het wespennest niet meer actief is dan kun je het zelf verwijderen. Vind je dit spannend of bevindt het nest zich op een plek waar je slecht bij kunt? Een ongediertespecialist doet dit graag voor je.

Het bestrijden van wespen is een gevaarlijke klus. Je kunt het zelf proberen, maar je zult dan heel goed beslagen ten ijs moeten komen. Houd  in ogenschouw dat voorzichtigheid de een als je zelf wespen wilt gaan bestrijden.

Schakel een professional in!

Als je veel last hebt van overlast door wespen, laat je zomer dan niet langer vergallen. Schakel snel een ongediertebestrijder bij jou uit de buurt in om het probleem vakkundig en snel op te lossen.

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
  • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
    Jamy Koetsier
    Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
    Maarten Steivers
    Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
    Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram