Klant beoordeling
189 reviews
9

Spinnenbestrijding

last van Spinnen? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Spinnen

Spinnen

Iedere spinnensoort heeft een andere leefomgeving en een ander uiterlijk. Een veldnachtwolfspin kom je tegen in het bos of in de buurt van mos. De grote trilspin zul je vaker tegenkomen in stoffige schuren en garages. Ook het uiterlijk van spinnen wisselt. Een hooiwagen heeft zeer lange poten, terwijl een huiszebraspin hele korte poortjes heeft.

Vind een Spinnenbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
 • Er zijn in Nederland ongeveer 700 verschillende spinnensoorten. De meest bekende soorten laten zich wel raden. Het zijn natuurlijk de huisspin, hooiwagen, springspin en de kruisspin.
 • Spinnen leven van andere insecten, zoals vliegen, muggen en mieren.
 • Je kunt spinnen in huis voorkomen door je huis zo schoon mogelijk te houden.
 • Een spinnenbeet kan soms zorgen voor een allergische reactie, maar een beet van de Nederlandse soorten is niet levensbedreigend.
 • Spinnenplaag? Schakel een ongediertebestrijder in.

Alles wat je moet weten over de spin

Spinnen komen voor in vele soorten, maten en kleuren. Ze hebben één ding gemeen: ze jagen ons elke keer weer de stuipen op het lijf! Ongeacht soort, maat of kleur. Een veldnachtwolfspin kom je bijvoorbeeld bij uitstek tegen in het bos, maar ook in de buurt van mos. De grote trilspin zul je vaker tegenkomen in stoffige schuren en garages. Een hooiwagen heeft lange poten, terwijl een huiszebraspin hele korte poortjes heeft. De meest bekende spinnen herkennen we vaak direct, zoals de huisspin of een kruisspin. Maar we geven toch liever de voorkeur aan het ontlopen van welke soort spin dan ook.

Er zijn wereldwijd ongeveer 45.000 soorten spinnen bekend. In Nederland kennen we er zo´n 700. Veel voorkomende spinnen zijn de hooiwagen, de huisspin en de veldnachtwolfspin. Die kennen we qua uiterlijk bijna allemaal wel. Een spin is een roofdier en ze eten dan ook levende prooien, zoals vliegjes en muggen. De manier waarop deze prooien worden gevangen, wisselt. De meeste spinnensoorten bouwen een web, waarbij potentiële prooien nietsvermoedend in de val worden gelokt. Terwijl andere soorten actief de jacht inzetten op zoek naar een prooi.

De gewone huisspin is de meest voorkomende soort spin in Nederland. Deze spin heeft is ongeveer 15 tot 18 millimeter groot en bruin van kleur. De lichte vlekken op zijn borststuk verraden vaak dat het om de huisspin gaat. Deze spin heeft tekeningen op zijn poten. De naam geeft het natuurlijk al een beetje weg: de huisspin leeft het liefst in huis, maar soms leeft hij ook in het bos. De poten van het mannetje worden ongeveer 45 millimeter lang, terwijl die van de vrouwtjes zo´n 54 millimeter lang worden.

Een huisspin doet zich voornamelijk tegoed aan andere insecten. Hij vangt zijn prooi door middel van een zelf gesponnen web. Dit web is een vernuftig bouwwerk en een spin doet er gemiddeld een uur over om een web te weven. Wist je dat een oud web, dat niet meer voldoende werkt, opgegeten wordt door een spin? Kleefstof op het web zorgt ervoor dat de prooi niet meer kan ontsnappen. Vangt de spin niets met zijn web, dan gooit hij niet de handdoek in de ring, maar gaat zelf actief op jacht. De vrouwtjes huisspinnen kunnen tot wel zes jaar worden. De mannetjes bereiken nooit die leeftijd omdat het mannetje na de paring wordt opgegeten door het vrouwtje.

 

Help ik heb last van spinnen

Spinnen komen in allerlei soorten en maten voor. In Nederland zijn we bekend met ongeveer 70 verschillende spinnensoorten. Iedere spin heeft zijn eigen leefomgeving, voedsel en manieren om zijn prooi te vangen. De meeste spinnen leven van andere insecten.

Wanneer potentiële maaltijden in de vorm van insecten zich regelmatig in je huis begeven, dan kun je er dikwijls op rekenen dat ook spinnen hun toevlucht tot jouw woning zoeken. Voor de spin zijn insecten namelijk de voornaamste bron van voedsel. Een spin vindt een stoffige ruimte of smoezelig hoekje van de kamer ideaal om zijn insecten aldaar te vangen en te verorberen. Een schoon huis is dus minder aantrekkelijk voor deze insecten.

Hoewel sommige spinnen zelf jacht maken op hun prooi, zullen de meeste spinnen een web maken om hun prooi mee te vangen en op hun gemakje afwachten door het vernuftige web het werk te laten doen. Sommige spinnenwebben zijn symmetrisch gesponnen, andere webben lijken meer willekeurig. Zodra het web trilt omdat er een prooi in zit verstrikt door de kleefstof, dan zal de spin dit opmerken. De spin spuit eerst gif in de prooi, zodat deze niet kan vluchten, waarna de spin de prooi inwikkelt. Vervolgens zal de prooi met huid en haar worden verslonden door de spin.

Giftige spinnen

Veel mensen zijn bang voor een beet van een giftige spin, maar die angst is vaak ongegrond. Slechts enkele spinnen zijn giftig. Word je wel gebeten door een spin, dan is het zinvol na te gaan welke soort het was. Bij een beet van de zwarte weduwe en de vioolspin moet je namelijk direct een arts bezoeken en is antibiotica onontbeerlijk. Bij een beet door een ongevaarlijke spin, zorg je ervoor dat het wondje goed gedesinfecteerd wordt om de kans op infecties te verkleinen. Er zijn een aantal spinnen die bijten, maar deze spinnenbeten zijn niet levensbedreigend. Wel kunnen ze een allergische reactie ontlokken.

De zwarte weduwe en de vioolspin zijn twee voorbeelden van spinnen die gemeen kunnen bijten en ook giftig zijn. Deze spinnen worden voornamelijk gezien in Noord-Amerika, maar komen in sommige gevallen ook in Europa voor. Wanneer je wordt gebeten door een van deze spinnen dan zal een lichte stekende pijn opvlammen. Maar de pijn wordt heviger naarmate de tijd verstrijkt en verstijving en heftige pijn kunnen zich ook voordoen. Een beet is echter nog nooit dodelijk geweest en met een antibioticakuur ben je er vaak snel weer bovenop.

Paniek? Niet nodig

Als je een spin in je woning tegen het achtpotige lijf loopt, dan is er niet meteen reden tot paniek. Alhoewel dit bij het treffen van één enkele spin bij de meeste mensen vaak wel degelijk het geval is. Laten we het dus anders stellen: bij een enkele spin zijn er niet directe vermoedens van een spinnenplaag. Als je durft, kan je de spin gewoon vangen. Vang de spin bijvoorbeeld met een stuk toiletpapier, met een potje of een spinnenvanger. Dan kun je hem buiten weer vrijlaten of weggooien. Heb je last van een groot aantal spinnen, adem dan rustig in en uit en overweeg om de spinnen te bestrijden met een bestrijdingsmiddel.

Wat kan ik zelf doen?

Is er sprake van een spinnenplaag in huis, zorg er dan allereerst voor dat je de spinnenwebben verwijderd. Op die manier ontmoedig je de spinnen om in je huis te blijven. Blijf je last van spinnen, zet dan een effectievere bestrijding op touw.

Lampjes in je tuin staan weliswaar gezellig, maar trekken ook insecten aan. En zoals je weet worden spinnen aangetrokken door insecten. Zorg dus dat je de lichten zoveel mogelijk dimt om spinnen en ander ongedierte zoveel mogelijk te weren. Wil je toch lampen in de tuin, kies dan liever voor zogenaamde natriumlampen. Deze lampen hebben minder aantrekkingskracht op insecten. Struiken, bomen en andere gewassen zijn ook fijne plekjes voor insecten. Als je insecten zoveel mogelijk van je terrein wilt tegengaan, is het een optie om bij een volgende snoeisessie struiken en bomen zoveel mogelijk kort te wieken.

Schakel een professional in voor spinnenbestrijding.

Kom je regelmatig spinnen tegen in huis en zuig je vaak een spinnenweb weg met de stofzuiger? Knijp niet een oogje toe, maar houdt het vooral in de peiling. Worstcase scenario: een huis waarin het wemelt van de spinnen. Hoewel spinnen ook nuttig zijn en andere insecten beperken, zorgt de spin zelf ook voor de nodige overlast. Schakel dus de hulp in van een professionele ongediertebestrijder wanneer de plaag je boven het hoofd groeit. Deze heeft veel ervaring met het bestrijden van spinnen en bovendien beschikken ze ook nog eens over effectieve bestrijdingsmiddelen.

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
 • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
  Jamy Koetsier
  Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
  Maarten Steivers
  Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
  Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram