Alles wat je moet weten over de processierups
Nu deze processierups de laatste jaren steeds vaker oprukt, heb je vast en zeker weleens gehoord van deze schade aanrichtende rupsen. Misschien ben je er zelfs mee in aanraking geweest en heb je het leed dat de rupsen veroorzaken, in hoogst eigen persoon ondervonden. De processierups wordt in de media vaak aangehaald door de grootschalige overlast die ze veroorzaken. De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder, wetenschappelijke naam Thaumetopoea Processionea. Deze rups zal zich uiteindelijk tot nachtvlinder ontpoppen. Na het uitkomen van de eitjes zullen de rupsen een aantal vervellingen doormaken en zich daarna gezamenlijk verenigen op de stam van een boom.
Als je de betekenis van processie weet, dan zal je begrijpen waarom de rupsen deze naam toegewezen hebben gekregen. Processierupsen bewegen zich namelijk massaal voort in processie -wat inhoudt dat de rupsen in rijen over bladen, takken en boomstammen kruipen. De stoet rupsen verplaatst zich massaal in de nachten om voedsel te zoeken, en rukken dan in groten getale op. Het ziet er weliswaar indrukwekkend uit, maar blijf er voor de zekerheid maar ver bij uit de buurt.
De processierups leeft van de bladeren van eikenbomen en geniet de voorkeur voor de zomereik (Quercus Robur). Mocht er een tekort zijn aan de bladeren van eikenbomen, dan volstaan bladeren van andere bomen ook prima voor de rups. Maar andere beestjes bezien de processierups ook weer als een smakelijke maaltijd. Het is de kringloop der natuur. De koolmees, sluipwesp en sluipvliegen zijn een aantal voorbeelden. De gevaarlijke haren die pijnlijk aanvoelen bij aanraking, wegen niet op tegen de lekkere trek voor deze beestjes. Ze verslinden de rups dan ook met huid en brandhaar. Toch is dit niet genoeg om de overlast te stoppen. Bestrijding van de processierups is dus noodzaak, vooral de laatste jaren is het onontbeerlijk.
In het voorjaar komen de eitjes van de vrouwtjesvlinders uit. Ook de bladeren van de eikenboom staan nu in volle bloei, gunstig voor deze beestjes. De nieuwe rupsjes slaan dan ook gelijk hun slag en bijten zich vast aan de bladeren van deze bomen, en eten zich tonnetjerond. De processierups doet dit een maand of twee en daarna vindt de transformatie naar vlinder plaats. Is de rups eenmaal een vlinder dan leeft deze slechts een paar dagen tot hooguit een week. Maar dat weerhoudt de vlinder er niet van om in de resterende tijd te paren en heel veel eitjes te leggen.
Bestrijding is een noodzakelijk kwaad
Bestrijding van de eikenprocessierups is een noodzakelijk kwaad. Deze rups is niet alleen gevaarlijk voor mens en dier, maar laat ook geen blad heel aan de eikenboom. Ongediertebestrijders zorgen voor waarschuwingslinten rond bomen waar de eikenprocessierups is gezien.
De rups is oranjeachtig wanneer als ze uit het eitje zijn gekropen, maar veranderen daarna snel van kleur. Een volwassen processierups is grijsblauw van kleur met lichtgekleurde zijkanten. Een fluweelachtige lijn over de lengte van de rups is kenschetsend. Verder heeft de rups lange grijze hare op roodachtige wratten, en al met al verraden al deze saillante kenmerken dat het hier om de processierups gaat. De kop van de processierups is zwartbruin en het beestje is ongeveer 3,5 centimeter lang. De haren zijn ongeveer 3 millimeter lang.
Een rups heeft ongeveer 700.000 brandharen op zijn lijf. Dat is een enorm aantal voor een klein rupsje en je begrijpt nu vast beter dat de rups zoveel overlast bezorgt. Deze haren zijn echter niet allemaal zichtbaar. Een haar van de rups is pijlvormig. Het bevat ook typische weerhaakjes en ze zijn ongeveer 3 millimeter lang.
Er wordt vaak gedacht dat de witte haren van de rups de kenmerkende brandharen zijn, maar de kleine zwarte haartjes zijn het hardnekkige probleem. De rups schiet zijn brandharen van zich af in een poging zichzelf te beschermen tegen zijn vijanden. Maar de wind tilt deze fijne haartjes op en laat ze honderd meters verderop weer vallen en zo kan het gebeuren dat de brandharen voor onmetelijk veel overlast zorgen. De brandharen komen bij mensen in de huid, ogen en luchtwegen en zorgt voor ontstellende jeuk, geïrriteerde ogen, maar ook een benauwd gevoel komt voor. Sommige mensen ondervinden serieuze gezondheidsproblemen door deze brandharen.
Last van processierupsen? Schakel een professional in
Heb je de processierups in de tuin aangetroffen? Schakel direct een ongediertebestrijder in om jezelf en je naasten te beschermen. Neem contact met ons op.
Voorzichtigheid geboden processierups
De klachten die de brandharen veroorzaken verschillen per persoon. Maar vervelende jeuk, huidirritatie, misselijkheid, algehele malaise -en zelfs ontstekingen kunnen de kop opsteken. Het lichaam reageert op deze brandharen: het maakt histamine aan. Heb je astma, dan moet je extra voorzichtig zijn. De reactie kan dan namelijk nog ernstiger zijn.
Gevaar dieren
Ook dieren lopen gevaar door de rups met zijn gemene haartjes. Dezelfde klachten die mensen kunnen krijgen zijn ook van toepassing op dieren. Honden lopen het meeste gevaar, omdat ze graag grootschalig hun geurtjes verspreiden en dwars door beplanting lopen: ze ontkomen niet altijd aan de grillige aard van de eikenprocessierups.
De irritatie die ontstaat door de brandharen van een eikenprocessierups is vergelijkbaar met die opgedaan door een brandnetel. Toch is er een wereld van verschil, want de irritatie en jeuk door de rups kan wel tot twee weken aanhouden. Ook brandharen van de rups die al jaren oud zijn kunnen desondanks nog veel jeuk veroorzaken. De noodzaak van het bestrijden van de rups staat dus als een paal boven water.
De processierups vormt in het bijzonder een gevaar voor honden. Want in sommige gevallen kunnen de brandharen tot de dood leiden wanneer een heftige allergische reactie ontstaat bij een hond. Loop dus met een hele grote boog om eikenbomen heen in de zomermaanden tijdens een wandeling met je hond.
Verlies je hond niet uit het oog als hij zich anders gaat gedragen wanneer hij in direct contact is geweest met de brandharen van de rups. Deze symptomen kunnen zich direct ontwikkelen, maar ook uren later kunnen ze nog ontstaan. Spoel bij symptomen de bek van de hond uit met veel lauw water om eventuele brandharen weg te spoelen. Neem contact op met een dierenarts voor overleg. Een injectie om erbovenop te komen kan in sommige gevallen onontbeerlijk zijn.
Heb je last van huidirritatie en jeuk zonder dat je in contact bent geweest met de rups? Het kan alsnog door de brandharen van deze rups komen, gezien het feit deze brandharen honderden meters door de lucht kunnen zweven en op afstand voor irritatie kunnen zorgen.
Schakel een professional in!
Met een speciale stofzuiger zal de ongediertebestrijder de processierups opzuigen en bewaren in een grote tank. Loopt de tank over, dan is het tijd om de rupsen te verbranden in een speciaal daarvoor bestemde oven. Een ongediertebestrijder zal altijd beschermende kleding dragen. Bovendien kent hij echt de fijne knijpjes van het vak die hard nodig zijn bij het bestrijden van deze taaie rupsen. Schakel dan ook altijd een ongediertebestrijder in om de processierups te bestrijden!