Klant beoordeling
189 reviews
9

Ovenvisjesbestrijding

last van Ovenvisjes? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
No ACF gallery field data foundOvenvisjes

Ovenvisjes

Het papiervisje (Ctenolepisma longicaudata) is een klein insect dat behoort de orde van primitieve insecten. Ze behoren tot de Franjestaarten, een verzamelnaam voor onder meer papiervisjes, ovenvisjes en zilvervisjes. Je kunt ze omschrijven als langwerpige insecten, plat en met drie lange aanhangsels aan het uiteinde van het achterlijf.

Vind een Ovenvisjesbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
 • Ovenvisjes zijn kleine insecten: langwerpig en donkergrijs van kleur.
 • Het ovenvisje dankt zijn naam aan d manier van bewegen en zijn leefomgeving; warme plekken, bijvoorbeeld achter de oven of CV ketel.
 • Zilvervisjes en papiervisjes lijken op ovenvisjes, maar zijn toch verschillend.
 • Ovenvisjes zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wel slopen ze bijvoorbeeld boeken.
 • Heb je last van ovenvisjes? Bestrijd ze dan snel.

Alles wat je moet weten over ovenvisjes

Ovenvisjes behoren tot de primitieve insecten. Ook wel Franjestaarten genoemd. Het uiterlijk van ovenvisjes kenmerkt zich door een afgeplat en langwerpig insect met drie lange aanhangsels aan het achterlijf. In Nederland vind je deze kleine beestjes regelmatig. Warme plekken, zoals bij de oven in de keuken, vormen met afstand de populairste standplaats voor de beestjes.

Ovenvisjes hebben een plat en langwerpig lichaam met voorop twee antennes en drie aanhangsels bevestigd aan het achterlichaam. Het ovenvisje is donkergrijs van kleur wordt ongeveer 12 millimeter. De beestjes hebben zes poten, maar ze hebben geen vleugels. De voorkant is breder dan de achterkant. De achterkant van het lichaam loopt af in een spitse punt. De eitjes van het ovenvisje zijn rond van vorm en worden ongeveer 0,8 millimeter. Het ovenvisje en zilvervisje lijken op elkaar, er is dan ook regelmatig enige verwarring. Het verschil tussen een zilvervisje en een ovenvisje is de donkerde kleur. Ook  komt het voor dat spikkels op de rug weggeven dat het om een ovenvisje gaat. Ovenvisjes zijn vaak ook groter dan zilvervisjes.

Ovenvisje doen zich voornamelijk tegoed aan koolhydraten. Ovenvisjes hebben een speciaal orgaan, dat erg in hun voordeel werkt: ze kunnen ermee vocht onttrekken aan hun omgeving. Ze eten vooral van papier en textiel, net als hun gelijkende broertjes en zusjes: de papiervisjes en zilvervisjes.

De snelheid waarmee de ovenvisjes zich ontwikkelen hangt nauw samen met de omstandigheden waarin ze leven. De voortplanting en levenscyclus van een ovenvisje verloopt nagenoeg hetzelfde als die van de zilvervisjes en papiervisjes. Ovenvisjes worden met 2 tot 3 jaar minder oud. Honderd eitjes leggen vrouwtjes ongeveer gedurende hun hele leven. Deze eitjes worden goed verstopt in de donkere spelonken van de ruimte waarin ze leven. De eitjes zijn kleiner dan 1 millimeter en komen na enkele weken uit. Daarna duurt het enkele weken tot een enkele maanden voordat een ovenvisje geslachtsrijp is en zich weer voortplant.

Om te kunnen groeien moet een ovenvisje vervellen. Kleine ovenvisjes krijgen hun kenmerkende grijze kleur pas na een week of zes. Hiervoor zijn we wit. Alle Franjestaarten, de groepsnaam voor onder andere ovenvisjes, vervellen gedurende hun hele leven. Dit is een opmerkelijk gegeven voor insecten.

Plekken met een temperatuur van dertig graden of meer vormen voor de ovenvisjes een ideale omgeving om tot volledige wasdom te komen. Bij lagere temperaturen stagneert de ontwikkeling van de ovenvisjes. Ovenvisjes hebben een voorkeur voor droge plaatsen en van licht moeten ze niet veel hebben. In woonhuizen komen ze nagenoeg niet voor. Wel worden ovenvisjes soms gezien in bakkerijen. Logisch als je bedenkt dat de warmte je daar als een deken omsluit.  Andere plaatsen waar ze zich graag verschuilen zijn restaurants, bij waterleidingen en hete luchtleidingen.

Ovenvisjes komen echter minder vaak voor dan zilvervisjes en papiervisjes. Maar als ze je woning binnenkomen doen ze dit op een tactische manier. Ze verstoppen zich tussen kranten, boeken en verhuisdozen en zo ben je zonder het te weten een paar logeergasten rijker. Het ovenvisje heeft een voorkeur voor warme plekken en daarom is (oude) kleding een walhalla voor deze beestjes. Koop je weleens tweedehands kleding, schud de kleding dan eerst even goed uit om eventuele ovenvisjes de pas af te snijden.

Schakel een professional in

Laat het bestrijden van ovenvisjes over aan deskundige professionals die precies weten waar ze mee bezig zijn en welke bestrijdingsmiddelen ze in moeten zetten om je snel vrij te stellen van het probleem. Want zelf als op de wetenschaps-stoel plaatsnemen om te experimenteren met giftige middelen, raden we ten zeerste af.

 

Help ik heb last van een plaag

Elk soort ongedierte dat in grote aantallen je woning komt terroriseren, is niets waar je warm voor loopt. Maar bij de aanblik van tientallen krioelende kleine grijze beestjes lopen de rillingen je echt wel over het lijf. Bovendien is het onhygiënisch wanneer er veel insecten in de omgeving rondkruipen. Bestrijd een ovenvisjesplaag dan ook tijdig.

Bedrijven met apparatuur en machines die warmte afgeven hebben het meeste te kampen met ovenvisjes. Voor een goede bestrijding is het van belang om aan de weet te komen of je nu te maken hebt met een ovenvisje of met een zilvervisje, of papiervisje. Alle drie de verschillende soorten vereisen namelijk een verschillende bestrijdingsaanpak.

Wat kan ik zelf doen?

Probeer de temperatuur van je woning onder de 22 graden Celsius te houden. Met ovenvisjesspray kun je op een relatief makkelijke manier ovenvisjes bestrijden. Deze spray je in de kieren en gaten waar de ovenvisjes zich ophouden. Vanzelfsprekend lees je goed de handleiding door. Ook is het aan te bevelen de ruimte goed te ventileren wanneer je aan de slag gaat met de bestrijding. Op plekken waar eten bereid wordt -zoals in de keuken- kijk je extra goed uit met deze giftige stoffen.

Een ovenvisjesval is een goed alternatief als je geen gif wilt gebruiken om de ovenvisjes te bestrijden. Zet de doosjes neer waar je veel ovenvisjes hebt gespot. De lokstof in de doosjes lokt de ovenvisjes het doosje in en de lijmlaag zorgt dat er geen ontsnappen meer uit is. Deze vallen werken prima, maar je moet een lange adem hebben om je volledig ovenvisje-vrij te rekenen.

Schakel een professional in!

Blijven deze kleine grijze insecten je teisteren? Een professionele bestrijder kan je helpen om het probleem terug te dringen. De ongediertebestrijder beschikt over de beste bestrijdingsmiddelen en maakt korte metten met de plaag. Bovendien scheelt de hulp van zo’n professional jou veel tijd en moeite.

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
 • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
  Jamy Koetsier
  Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
  Maarten Steivers
  Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
  Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram