Klant beoordeling
189 reviews
9

Mierenbestrijding

last van Mieren? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Mieren

Mieren

Je komt mieren bijna overal ter wereld tegen. Het zijn kleine insecten, die kolonies vormen en zich bijzonder snel kunnen aanpassen aan hun leefomgeving. Mieren behoren tot de orde van de vliesvleugeligen, wetenschappelijke naam Hymenoptera, maar ook tot de superfamilie van de wespachtigen, de Vespoidea. Het zijn gravende wespensoorten, waarvan de werksters hun vleugels kwijt zijn.

Vind een Mierenbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
  • De mier is een heel sociaal insect en woont in kolonies.
  • De wegmier is de meest voorkomende miersoort in Nederland.
  • Mieren zijn gek op zoetigheid. En die vinden ze bij uitstek in onze woningen.
  • Mieren communiceren uitmuntend goed met elkaar. Ze ‘praten’ over voedsel, vijanden en taken in het nest.
  • Mieren schaden de gezondheid van de mens niet, maar ze zorgen wel voor overlast en verzakkingen in de tuin.
  • Last van een mierenplaag? Schakel professionele hulp in!

Alles wat je moet weten over mieren

Mieren vind je overal ter wereld. Het zijn kleine insecten, die kolonies vormen en zich bijzonder snel aanpassen aan hun leefomgeving. Mieren worden ook wel vliesvleugeligen genoemd. De wetenschappelijke naam is Hymenoptera. Tot de superfamilie van de wespachtigen mogen ze zich ook rekenen. Ze stammen af van gravende wespensoorten, waarvan de werksters hun vleugels kwijt zijn. Als je kijkt naar de gestroomlijnde bouw, zie je dat het ook sterke gelijkenissen vertoont met die van een wesp.

Ondanks dat je ze met het blote oog bijna niet ziet, hebben mieren wel degelijk ogen. Meerdere zelfs, namelijk twee grote en nog drie kleine. Dan kunnen ze vast uitzonderlijk goed zien, zou je denken. Maar niets is minder waar! Mieren kunnen namelijk nauwelijks zien met hun ogen. Mieren hebben drie paar poten en twee voelsprieten en met die voelsprieten ruiken en voelen ze: dat is hun best werkende zintuig. Alle miersoorten bestaan uit drie delen: kop, borststuk en achterlijf. Kleur en grootte kunnen erg uiteenlopend zijn. De meeste soorten zijn bruin of zwart, maar ook rood, groene, gele, grijze en zelfs goudkleurige soorten komen voor.

Een mier is een alleseter. Ze zijn dol op zoetigheid, zoals fruit. De voornaamster reden dat ze vaak voor overlast binnenshuis zorgen. Ook staan andere insecten regelmatig op het menu van de mier. Zelf hebben ze maar weinig natuurlijke vijanden. Wat mieren eten verschilt per soort en in welke leefomgeving ze zich begeven. Daardoor is hun menu vrij gevarieerd en kan bijvoorbeeld bestaan uit fruit, vlees, zaden en ook groente.

Een opvallende eigenschap van mieren is dat ze zonder het toepassen van het gesproken woord toch onderling zeer goed kunnen communiceren. Hun communicatie vindt voornamelijk plaats via feromonen. Dat is een signaalmolecuul waarmee ze signalen overbrengen. Mieren ruiken en voelen met hun voelsprieten en op die manier traceren ze hun voedsel. Deze voedselbronnen kunnen ze later weer terugvinden dankzij het feromonenspoor dat ze eerder achter lieten. Maar ook andere mieren kunnen dit spoor volgen. Bijzonder is ook dat mieren bepaalde punten in hun omgeving herkennen. Dit maakt mieren in vergelijking met andere insecten enorm intelligent.

Er zijn zo veel verschillende miersoorten dat het exacte aantal niet eens bekend is. Het zijn er zeker meer dan 12.000. Een enorm aantal door de grote variatie die er is bij mieren. Er zijn verschillende eigenschappen per soort, die de variatie in miersoorten erg groot maakt. Mieren hebben allemaal voelsprieten op hun kop, voor de mier is dit het meest belangrijke zintuig. Ze kunnen met deze voelsprieten ruiken, voelen en communiceren. Mieren raken elkaar aan met de voelsprieten om te bepalen of ze familie zijn. Is dit niet het geval, dan gaan de alarmbellen rinkelen!

Zijn er verschillen?

Een miersoort kan worden bepaald door middel van een aantal eigenschappen. In totaal zijn er meer dan 12.000 verschillende soorten mieren aangetroffen over de gehele wereld. In Nederland zijn er ongeveer 50 soorten aangetroffen.

Wist jij dat mieren afstammen van de wespachtigen? Een link die je inderdaad niet snel tussen deze insecten zult leggen! Maar wanneer je goed kijkt, zal je opvallen dat de mier wel degelijk uiterlijke kenmerken vertoont die je ook bij de wesp ziet, zoals  bijvoorbeeld de slanke taille die ze beiden hebben. Een mierwesp bestaat ook. Verwarrend, maar een aannemelijke reden kan zijn dat de insecten van oorsprong zo dichtbij elkaar liggen, dat is gekozen voor de naam die je op een verkeerd spoor zet. Dit insect is geen mier, maar ook geen wesp. De mierwesp behoort tot de wespachtigen, maar feitelijk zijn het wespen zonder vleugels die gewoon op mieren lijken. Misleidend hè!

Mieren starten hun insectenleven als larven in een mierennest. Deze larven groeien uit tot onvruchtbare werksters, koninginnen en mannetjes. Alleen de vruchtbare mannetjes en de koninginnen zijn in het bezit van een paar vleugels. Zodra de vleugels voldoende zijn ontwikkeld, vliegen ze het nest uit. Als je goed oplet, kun je dit geregeld waarnemen tijdens warme dagen.

De voortplanting van vliegende mieren is heel opvallend. We kennen dit verschijnsel ook wel als de bruidsvlucht. Vliegende vrouwtjes en mannetjes zoeken naarstig naar een partner om mee te paren. Na het paren sterven -heel bruut- de mannetjes. De koninginnen verliezen hun vleugels en zoeken daarna samen met een paar werksters naar een nieuwe nestplaats. Hier stichten ze dan een nieuwe mierenkolonie. En zo is de cirkel oneindig!

Vliegende mieren rondom je woning

Op mieren binnenshuis zit niemand te wachten. Het aantreffen van mieren in je eten of drinken is behoorlijk onsmakelijk. Maar omdat vliegende mieren vliegen, komen ze gemakkelijk je huis binnen via openstaande deuren of ramen. Want een mier kan zijn geluk niet op wanneer zoetigheid binnen handbereik is: je maakt het ze nu erg gemakkelijk. De kans bestaat dan dat er een mierennest of mierenkolonie in de buurt is. Als er ook nog overvloedig zoetigheden te vinden zijn, dan zul je snel deze vliegende insecten ongetwijfeld tegen het lijf lopen.

Het inschakelen van een ongediertebestrijder is de meest doeltreffende manier om het probleem bij de kern aan te pakken. Deze professionals weten exact hoe je een mierenprobleem kunt aanpakken en hebben vaak met dit bijltje gehakt. Wil je dus voorgoed van deze mieren afkomen, dan zal de gehele kolonie moeten worden aangepakt. Gebeurt dit niet, dan planten ze zich in korte tijd weer voort tot een grote groep van vliegende mieren. Een ongediertebestrijder bij jou uit de buurt weet precies hoe hij met dit probleem korte metten maakt

 

Help ik heb mieren in en rondom mijn woning

We zien mieren al snel als vieze beestjes. Eigenlijk onterecht, want ze komen alleen maar opruimen. Wanneer je mieren in huis hebt, dan kan het haast niet missen dat ze ergens een voedselbron gedetecteerd hebben. Is inmiddels een hele miereninvasie opgerukt, dan zullen etensresten in een handomdraai verorberd zijn. Maar mieren in huis zie je liever verdwijnen, dus moeten deze kleine insecten toch echt hun snor drukken. Vooral een invasie zie je liever gaan dan komen. Gelukkig wijken mieren niet ver van elkaar, dus je zult niet lang hoeven zoeken om ze op te sporen.

Wil je van de mieren afkomen dan zijn er meerdere troeven die je uit kunt spelen. De belangrijkste om mee te starten is een grote keukenschoonmaak. Want rondslingerende etensresten zijn vaak de bakermat van het mierenprobleem. Zullen de mieren geen voedsel vinden, dan zullen ze weer vertrekken. Vergeet je ook niet om de prullenbak regelmatig te legen? Want ook dat is een geliefde plek voor mieren. Gebruik voor het schoonmaken schoonmaakazijn en water. Mieren hekelen de geur van azijn. Daarnaast verwijder je met dit mengsel ook direct de resterende mierensporen. Hierdoor zullen ze als ze op zoek naar voedsel zijn niet meer dezelfde route nemen, en je huis waarschijnlijk in het vervolg overslaan.

Mieren in je tuin zijn lastig, ze zorgen voor overlast. En bij veel mierenoverlast, zoals bij een mierenplaag, kunnen de tegels in de tuin zelfs verzakken. De mieren graven namelijk meterslange gangen onder de tegels, en hierdoor kunnen tegels naar beneden zakken. Knap is het wel van de insecten, maar je zit er natuurlijk niet op een instortend terras te wachten. Je zult de aanwezigheid van mieren snel opmerken door de hoopjes zand die je ongetwijfeld op de tegels vindt. Nu kun je de bron aanpakken.

 

Schakel een professional in

Wil je snel van het mierenprobleem af, dan kun je het beste een ongediertebestrijder in de arm nemen. Deze specialist ziet snel om welk soort mier het gaat en welke bestrijding op succes kan rekenen. Het kan nog best lastig zijn om het mierennest op te sporen, maar een ongediertebestrijder spoort het nest moeiteloos voor je op.

 

 

Help ik heb last van een mierenplaag

De mieren zijn het meest actief in de zomermaanden. Mierenoverlast zal in deze periode dan ook het meeste voorkomen. Deze insecten zijn in deze periode enorm druk met het bouwen van mierennesten en zijn dan ijverig op zoek naar nieuw voedsel. Een mierenplaag kan daardoor snel ontstaan in en om je huis.

Om te kunnen bepalen of er sprake is van een mierenplaag zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Meestal is een hele groep mieren wel genoeg om te erkennen dat het een probleem is.

Wat kan ik zelf doen?

Het is niet altijd mogelijk om een mierenplaag te voorkomen. Soms zijn de beestjes al in je huis en heb je dit niet eens gemerkt. Het belangrijkste wat je kunt doen om mieren in je woning te te weren is een grondig schoonmaken op regelmatige basis. Dit is overigens ook de gouden tip tip tegen ander ongedierte.

De meeste mieren komen in de lente uit hun spelonken. Een mierenplaag wil je niet in je woning, maar toch komt het vaker voor dan je misschien denkt. Het beeld van ellenlange rijen marcherende mieren zullen velen herkennen. Vraag jij je dan wel eens af waar ze naartoe gaan? Meestal laveren ze tussen hun nest en een voedselbron. Wil je de mieren zelf bestrijden dan zal je dus eerst moeten zorgen dat de voedselbron wordt verwijderd en aansluitend het mierenspoor wordt gewist.

Schakel een professional in!

Heb je overlast door mieren? Iedere miersoort en situatie vereist een andere manier van bestrijding. Om die reden is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder de mieren te laten bestrijden. Deze weet namelijk exact hoe hij dit het beste moet aanpakken.

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
  • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
    Jamy Koetsier
    Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
    Maarten Steivers
    Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
    Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram