13/04/2021

Wespennest bestrijden in spouwmuur

Soort ongedierte: 

Hoe kun je een wespennest in spouwmuur bestrijden?

Zie je constant wespen verdwijnen in allerlei openingen in een muur van je woning? De kans is dan heel groot dat er in de spouwmuur een wespennest zit. Wespen in spouw wil je natuurlijk liever niet, daar zit niemand op te wachten. Zal kan een wespennest in spouwmuur allerlei vervelende gevolgen hebben, wat al helemaal het geval is als de wespen op den duur ook in je huis terecht komen. Dat moet je echt zien te voorkomen.

Wat gebeurt er met wespen in spouwmuur?

Je hebt dus last van een wespennest spouwmuur. Je zult dan de diertjes willen bestrijden, wat je het beste kunt doen met behulp van wespennest verwijderen spouwmuur. Hier moet je wel op tijd bij zijn. Tijdens het voorjaar legt de koningin van de kolonie namelijk in de spouwmuur eitjes. Vervolgens komen hier werksters uit, wat ervoor zal zorgen dat dit wespenvolk extreem snel en hard groeit. Deze werksters vernielen bovendien je woning, waarbij ze het echt gemunt hebben op het isolatiemateriaal. De wespen in spouwmuur verwijderen dit zodat ze ruimte hebben om het wespennest te laten groeien. Als je het wespennest in muur gewoon zijn gang laat gaan dan zal dit ervoor zorgen dat het nest volledig tot ontwikkeling komt.

Is het bestrijden van het wespennest spouwmuur noodzakelijk?

Leiden de wespen in spouw niet tot overlast? Je kunt dan de keuze maken om het wespen bestrijden spouwmuur niet te doen. Toch neem je met deze keuze wel een groot risico. Een wespennest in spouwmuur kan namelijk leiden tot diverse problemen, wat vooral het geval is naarmate het seizoen vordert. Het nest groeit dan namelijk zeer snel. Er zullen dan duizenden werksters inzitten en rondvliegen om de larven te verzorgen en te voeden. Daarnaast moet het wespennest natuurlijk ook groeien, waar de wespen dus voor zorgen door isolatiemateriaal te verwijderen. 

Is het bestrijden van de wespen in spouw verstandig? 

Ook al heb je eerst geen last van wespen in spouwmuur, uiteindelijk zal dit wel gebeuren. Dit komt doordat het wespennest zo erg in omvang kan groeien dat de wespen meer uitgangen nodig hebben. Hierdoor neemt het aantal openingen dus toe in de loop van het seizoen. Op den duur zul je dus toch moeten kiezen voor wespen bestrijden spouwmuur, maar helaas ben je dan eigenlijk al te laat. Doordat je lang hebt gewacht is het wespenvolk in je muur vele malen groter geworden. Het is dus toch beter om er op tijd bij te zijn en het wespennest verwijderen spouwmuur op tijd te doen.

Is het slim om de uitvliegopening te blokkeren? 

Heb je last van wespen in spouwmuur? Je zult dan vast het idee hebben om de openingen van de spouw af te dichten. Hierdoor zou je er in principe voor kunnen zorgen dat de wespen uithongeren of verstikken. Toch loopt deze actie over het algemeen niet bepaald goed af. Dit komt doordat de opgesloten wespen uiteindelijk nieuwe wegen open zullen vreten. In sommige gevallen komen ze hierdoor op plekken terecht waar ze al helemaal niet gewenst zijn. Hierdoor krijgen deskundige ongediertebestrijders regelmatig oproepen van mensen die in paniek zijn nadat ze een uitvliegopening afgedicht hebben. Ze kunnen in paniek raken doordat de wespen die nog in de spouwmuur zaten voor problemen zorgden, maar ook de wespen die bezig waren met buitenwerkzaamheden zullen niet blij zijn als ze zien dat ze niet meer het nest kunnen komen. Zij zullen er echt alles aan doen om weer binnen te dringen, wat voor vervelende situaties kan zorgen.

Waarom komt een wespennest in muur vaak voor?

Zoals eerder ook al genoemd is, is de koningin in het voorjaar continu op zoek naar een goede locatie waar ze haar nest kan stichten. Hierbij vindt ze het van belang dat de ruimte voldoende beschermd is tegen de gevaarlijke weersomstandigheden. Zo kunnen wespen niet goed tegen met name wind, regen en kou. Door het nest te stichten in een spouw zullen de diertjes hier dus geen last van hebben. Daarnaast is het ook belangrijk voor het ongedierte dat het nest in de buurt van een uitvliegopening zit. Hierdoor hoeven de werksters als ze thuis komen niet ver meer te lopen naar de larven die gevoed moeten worden. Dit is vooral cruciaal vanwege de vangst van de wesp. In sommige gevallen bestaat dit uit een vrij grote insect. De wespen kunnen hier eenvoudig mee vliegen doordat ze het dode insect stevig tussen de kaken hebben geklemd, maar het lopen met een grote vangst gaat een stuk lastiger. Een uitvliegopening dichtbij het wespennest zal dit probleem dus voorkomen of oplossen.

Is het mogelijk om je spouwmuur te beschermen tegen wespen?

Mogelijk heb je ondertussen al een wespennest uit je spouw verwijderd of wil je juist voorkomen dat je dit ooit hoeft te doen. Gelukkig kun je hiervoor zorgen door je spouwmuur te beschermen tegen wespen. Dit kun je het beste doen door de ventilatieopeningen tegen het ongedierte te beschermen, wat mogelijk is met behulp van speciale ventilatieroosters. Deze roosters worden ook wel bijenbekjes genoemd. Je kunt hier dus beter gebruik van maken dan het helemaal afdichten van de openingen, wat je ook niet moet doen nadat je de wespen in de muur hebt bestreden. Het is slim om dit niet te doen omdat het afdichten van de ventilatieopeningen slecht is voor de ventilatie van de spouwmuur. Eventueel kan een bestrijdingsexpert je adviseren over preventieve maatregelen die je kunt inzetten om een nieuw wespenvolk in je spouwmuur te voorkomen.

Kun je een wespennest in spouw voorkomen?

Heb je ondertussen de spouwmuur goed beschermd met behulp van de bijenbekjes tegen de wespen? Koninginnen zullen dan geen kans meer hebben om de muur binnen te dringen. Toch is dit helaas niet helemaal het geval. De wesp kan namelijk diverse toegangswegen vinden naar de spouwmuur. Zo kunnen ze via de kruipruimte in deze muur komen, maar ze kunnen de spouw ook binnendringen via de dakaansluiting. De opening kan daarnaast ook achter een boeideel of erker zitten. Kortom, als de koningin van het volk het gemunt heeft op je woning dan is de kans groot dat ze alsnog wel een goed plekje vindt in je spouwmuur. In sommige gevallen zoekt ze dan zelfs een andere locatie dan de muur, dus dan kan het wespennest zomaar ineens onder de dakpannen of bij het tuinhuisje gesticht worden door de koningin. 

Hoe kun je de wespen op afstand houden?

Inmiddels is de kans dus groot dat je geen last meer zult hebben van wespen in spouwmuur. Toch kan dit ongedierte, zoals net ook al genoemd werd, wel andere plekjes zoeken in en om je huis. Komt er niet een wespennest in spouwmuur? Dan zou het natuurlijk alsnog wel ergens anders kunnen zitten. Het liefst wil je natuurlijk helemaal geen last hebben van een nest. Je zou proberen om hiervoor te zorgen met behulp van een aantal geuren waar wespen een hekel aan hebben. Hierdoor zou het maar zo kunnen dat de wespen helemaal niet bij je in de buurt komen. Er zijn meerdere geuren waar wespen slecht tegen kunnen, zo kun je onder andere gebruik maken van azijn. Je kunt dit in een bakje gieten en ergens neerzetten. Voeg er een paar kruidnagels aan toe om de dieren nog beter op afstand te houden. Ook zijn wespen geen fans van onder andere ui, sinaasappel en wierook.

Toch nog last van ongedierte?

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram