Alles wat je moet weten over zilvervisjes
Lepisma saccharina is de wetenschappelijke benaming van het zilvervisje en het is een klein insect dat behoort tot de orde van de primitieve insecten. Zilvervisjes behoren tot de Franjestaarten, wat een verzamelnaam is voor onder meer zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes. Het uiterlijk van een zilvervisje kan worden omschreven als een afgeplat, langwerpig insect met drie lange aanhangsels aan het achterlijf. Zilvervisjes trekken naar de vochtige plekken in huis. Badkamers en keukenkastjes zijn meest favoriet.
Zilvervisjes hebben een grijze kleur op een langwerpig plat lichaam. Ze zijn grijs van kleur. Over het algemeen worden ze ongeveer 7 tot 12 millimeter lang, de kop en de drie draden aan de staart buiten beschouwing gelaten. De voorkant van het zilvervisje is rond en richting de staart vormt het lichaam een punt. Een zilvervisje heeft 6 pootjes. De eitjes van het zilvervisje zijn rond en onwijs klein.
Zilvervisjes zijn echte ‘carblovers’ en eten voornamelijk samengestelde koolhydraten, zoals zetmeel. Van brood en aardappels zullen ze gulzig smikkelen, maar ook behanglijm schuwen ze niet. Zilvervisjes eten ook plantaardige vezels. Ze zullen zich dan ook regelmatig tussen de bladzijden van je boeken nestelen. Doordat ze leven in vochtige omgevingen zien ze de kans om genoeg vocht op te nemen, dorst krijgen ze dus niet snel.
De naam zilvervisje schept enige verwarring. Het zilvervisje dankt zijn naam aan zijn visachtige manier van bewegen en de zilverachtige glans van de schubben op het lichaam. Net een klein visje, maar dan op de droge wal.
Je bent vast weleens op een zilvervisje gestuit. Is er ergens wateroverlast, dan zullen ze niet uit deze woning weg te slaan zijn. Ook huizen die vochtig zijn, kunnen rekenen op een aantal extra gasten. Het zilvervisje plant zich voort, en binnen korte tijd zijn ze in groten getale geëxpandeerd. Zilvervisjes planten zichzelf snel voort. In eerste instantie zal je hier geen acht op slaan, het zijn uitstekende verstoppers. De zilvervisjes hebben een bijzondere manier van voortplanten.
Een zilvervisje van het vrouwelijk geslacht, legt in haar volwassen leven ongeveer honderd eitjes. De eitjes worden bevrucht door een sperma-capsule van het mannetje. Na ongeveer 6 weken komen de eitjes uit. De zilvervisjes zijn de eerste weken wit van kleur. Om te kunnen groeien zullen de zilvervisjes moeten vervellen. Dit doen ze een aantal keer. Dat is bijzonder, want er zijn niet veel insecten die na het bereiken van de volwassenheid nog vervellen. Een zilvervisje wordt gemiddeld 2 tot 8 jaar oud. Hoe lang het duurt voor een zilvervisje geslachtsrijp is hangt af van de leefomstandigheden. In het meest gunstige geval is dit na 3 maanden. Maar het kan ook lang duren, soms tot 2 jaar.
Een vochtige omgeving is als een warm bad voor zilvervisjes. Het zal je niet verbazen dat je ze in toiletten, badkamers en andere vochtige ruimtes tegenkomt. Het zilvervisje schiet weg bij fel licht en ze verstoppen zich overdag in de spelonken van de woning. In de nacht worden ze actief. Hedendaagse woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar ook worden ze niet voldoende geventileerd. Hiermee creëer je het ideale leefklimaat voor zilvervisjes voor in huis.
Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes
Papiervisjes en zilvervisjes vertonen vele gelijkenissen als het hun uiterlijk betreft. Toch zijn het twee verschillende insecten die een andere manier van bestrijden vereisen. Ook ovenvisjes duiken regelmatig op in woningen. Ovenvisjes lijken qua uiterlijk op hun broertjes en zusjes: namelijk zilvervisjes en papiervisjes. Verwarrend, maar toch zijn er verschillen tussen al deze 'visjes'.
Help ik heb zilvervisjes in huis
Heb je overlast door vocht in je woning? Dan zie je her en der vast weleens een zilvervisje over de vloer kronkelen. Heb je hier veel last van, dan zal je moeten uitzoeken waar ze vandaan komen, en niet minder belangrijk: waar ze zich verstoppen. Want in verstoppen zijn ze meesters. Traceer de verstopplekken, nu kun je het zilvervisje op een doelgerichte manier bestrijden.
De zilvervisjes komen je huis makkelijk binnen door mee te liften in verhuisdozen, verstoppen zich in oude boeken, en zitten op meubilair en tussen paperassen. Maar ze verstoppen zich ook in oude kleding of houden zich op rond voedselbronnen. Wanneer je nieuwe spullen meeneemt naar huis, is het goed om het ding even na te lopen en goed schoon te maken.
Er zijn veel plekken in huis waar zilvervisjes buiten jouw zicht prima kunnen overleven. Denk maar aan badkamers en toiletten. Daar nestelen ze zich graag tussen de voegen. Overdag houden ze zich schuil in een donker hoekje en zie je ze nagenoeg niet. In de nachten zijn ze actief. Soms kom je een zilvervisje tegen in de badkuip of in de wasbak. Ze hebben zichzelf nu eigenlijk ongewenst in de kijker gespeeld, want ze kunnen niet goed op een gladde ondergrond lopen.
Zilvervisjes bestrijden in huis
Wil je een zilvervisjesplaag voorkomen, dan zul je de strijd met ze moeten aanbinden. Het is niet alleen een onsmakelijke gedachte dat deze kleine grijze beestjes door je huis marcheren, als je er niets tegen doet kunnen ze voor serieuze overlast zorgen. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om de beestjes zelf te kunnen bestrijden. Werkt dat niet, dan kan een ongediertebestrijder je helpen.
De aanwezigheid van zilvervisjes is voor menig persoon geen fijne gedachte. Een aantal sta je misschien nog oogluikend toe, maar heb je een plaag in huis, dan is serieuze schade door de zilvervisjes niet meer te voorkomen.
Zilvervisjes vreten alles van natuurlijke herkomst aan. Niet alleen zetmeel, maar ook dode insecten, schimmels, lijm en ander voedsel. Het zilvervisje eet ook cellulose, waardoor de kans bestaat dat je boeken, fotoalbums en schilderijen niet meer intact blijven. Een hele zilvervisjesfamilie doet de kans op schade aan je inboedel flink toenemen.
Het zilvervisje is niet direct schadelijk voor je gezondheid. Maar wanneer je zilvervisjes tegen het lijf loopt, dan kun je er vergif op innemen dat jouw woning een te hoge luchtvochtigheid heeft. Zie het als een waarschuwing, want op lange termijn kun je daarmee gezondheidsklachten ontwikkelen. In sommige gevallen kunnen er zelfs astmatische klachten ontstaan. Bestrijd zilvervisjes dus: schakel een ongediertebestrijder in!
Voor huisdieren is er ook geen direct gevaar. De zilvervisjes kunnen niet steken of bijten en zullen wel uitkijken om direct met een ander organisme in contact te komen. Huisdieren kunnen echter wel tegen dezelfde problemen aanlopen als mensen, wanneer ze verblijven in een woning die goede omstandigheden in huis heeft voor het zilvervisje. Ook honden en katten kunnen last krijgen van allergische reacties door de huismijt die is ontstaan door schimmels.
Zilvervisjes planten zich pijlsnel voort. De zilvervisjesfamilie zal daardoor snel uitbreiden. Een vrouwtje legt tot wel 100 eitjes in haar leven. Wanneer zich en zilvervisjesplaag heeft ontwikkeld zul je velen tegelijk gewaarworden, en dat kan dan best nog maar het topje van de ijsberg zijn. De rest van de familie zit misschien wel ergens anders in je woning verstopt.
Heb ik een zilvervisjesplaag?
Wanneer er sprake is van een plaag, is lastig te beantwoorden. Het verschilt van persoon tot persoon in hoeverre iemand zich aan de aanwezigheid van de zilvervisjes stoort. Kom je één zilvervisje tegen dan is het vaak nog geen probleem. Je kunt het beestje dan bijvoorbeeld opzuigen met de stofzuiger. Kom je 10 tot 50 zilvervisjes per week tegen, dan wil je natuurlijk draconischere maatregelen nemen. Schakel nu een ongediertebestrijder in.
Beter voorkomen dan genezen
Omdat een te hoge vochtigheid in woningen zich maar moeilijk laat raden, kun je dat probleem niet snel terugdringen. Er zijn meerdere manieren waarmee je zelf het zilvervisjesprobleem kunt aanpakken. Het vochtprobleem in huis is een eerste punt van aandacht. Een goede vervolgstap is het trachten te verjagen van de beestjes. Door geur bijvoorbeeld: de beestjes kunnen niet tegen peper. Ze zullen het niet kunnen weerstaan om het op te eten, maar leggen nadertijd wel het loodje. Ook kun je eten in een zakje als lokmiddel gebruiken. Ze kunnen er niet meer uitkomen omdat ze niet tegen de gladde oppervlakken kunnen opboksen.
Ook kunnen zilvervisjes worden bestreden met een zilvervisjesspray, verkrijgbaar bij de bouwmarkt bijvoorbeeld. Je sprayt dit gemakkelijk in kieren waar de zilvervisjes zich verstoppen. De spray bevat insecticiden. De zilvervisjes zullen deze aanpak niet overleven. Lees altijd voor gebruik de handleiding goed door, je hebt namelijk wel te maken met gif. Een andere manier om zilvervisjes te bestrijden is met lokdoosjes die een lokstof bevatten.. Zilvervisjes zullen dit niet kunnen weerstaan en in het doosje kruipen. Daar is geen ontsnappen meer aan.
Schakel een professional in!
Heb je van alles geprobeerd maar mocht het niet baten? Een ware zilvervisjesplaag is ook maar moeilijk te aan te vechten. Schakel een ongediertebestrijder in om je te helpen met het bestrijden van de zilvervisjes. Twijfel je of je zilvervisjes in huis hebt of dat het misschien toch papier- of ovenvisjes zijn? Dan kun je overleggen met een ongediertebestrijder. Voor een effectieve bestrijding van zilvervisjes of papiervisjes schakel je daarom een professionele ongediertebestrijder in.