Alles wat je moet weten over de vlo
Een vlo ( ook wel Siphonaptera of Aphaniptera genoemd) is een klein insect dat voornamelijk leeft van het bloed van dieren. Het zijn bloedparasieten en ze houden zichzelf in leven door het bloed van warmbloedige dieren met lichaamsbeharing tot zich te nemen. Ook zoogdieren en vogels vallen vaak ten prooi aan de vlo. Vlooien hebben geen vleugels hebben, maar officieel behoren ze wel tot de orde van gevleugelde insecten. Vlooien kunnen dus niet vliegen, maar springen kunnen ze als de beste. Onze huisdieren gaan vaak gebukt onder de beten van de vlo.
De vlo kent vier verschillende levensstadia. Namelijk: ei, larve, pop en volwassen vlo. Het leven van een vlo start als eitje. Na 2 tot 4 dagen komt de larve uit. De larve zal nu meerdere keren vervellen en neemt in omvangt toe. De vlo ontpopt na ongeveer 2 tot 3 weken. De fase waarin de vlo een pop is duurt plusminus 6 weken. Daarna zal een volwassen vlo tevoorschijn kruipen. Vlooien zijn opmerkelijke insecten die in hun levenscyclus dus meerdere metamorfoses ondergaan. Na elke bloedmaaltijd leggen de vlooien vele eitjes. Soms tot wel honderd per dag. Zo plant de vlo zich steeds opnieuw voort. Dit verloopt bovendien in een razendsnel tempo.
De gastheer is een belangrijk onderdeel in het leven van de vlo. Daarmee wordt het organisme bedoeld dat een ander organisme in of op zich mee draagt. De eitjes, larven en de volwassen vlooien leven voornamelijk op de grond en zijn met het blote oog nauwelijks waar te nemen. De vlooien verschuilen zich tussen naden en spleten in de woning, het liefst in de buurt van waar je huisdier slaapt. Wanneer ze hongerig worden en op zoek gaan naar een bloedmaaltijd, bespringen ze hun gastheer en vetrekken weer. Zo herhaalt deze handeling zich keer op keer.
Een vlo leeft voornamelijk van het bloed van hun gastheren. Wanneer een volwassen vlo bloed uit zijn gastheer zuigt, stopt hij niet wanneer hij is verzadigd, maar denkt ook aan het welzijn van de larven en laat het halfverteerde bloed over voor hen. De larven eten verder organisch materiaal, bijvoorbeeld de uitwerpselen van volwassen vlooien. Opmerkelijk is dat een vlo behoorlijk lang kan overleven zonder voedsel. Hij kan dit tot wel zes maanden uitzingen. Bovendien lopen vlooien ook maar weinig gevaar om zelf ten prooi te vallen aan vijanden, want die hebben ze nagenoeg niet. Alleen de sluipwesp wil nog weleens een vlo als maaltijd verorberen. Het bestrijden van vlooien door de mens is de grootste levensbedreigende factor voor de vlo. De mens is dus met stip de grootste vijand van dit hinderlijke beestje.
Er zijn weliswaar verschillende soorten vlooien, maar hun uiterlijke kenmerken zijn in de basis hetzelfde. Zijn lange achterpoten zijn kenschetsend voor de vlo. Verder is hij ongeveer 2 tot 3 millimeter lang en rood of roodbruin van kleur. Specifiek is het afgeplatte lichaam en een kleine naar onder gebogen kop. De vlo heeft 6 poten, inclusief de twee lange springpoten. De kattenvlo, de vlo die in huishoudens het meeste overlast geeft, heeft kamachtige uitsteeksels in de nek. De eitjes worden ongeveer een halve millimeter groot. De Larven van een vlo zijn wit, wormachtig en zijn voorzien van lange haren op het lichaam.
Een vlo heeft een opvallend lichaam. Het bestaat uit: de kop, het borststuk en het achterlijf. Wanneer je een vlo onder de microscoop bekijkt, kun je verschillende specifieke lichaamskenmerken onderscheiden. Het achterlijf van de vlo is uitzonderlijk taai. Voor je beeldvorming: houd je een vlo tussen twee vingers, dan zal het dichtknijpen van je vingers niet volstaan om de vlo te pletten. Daar zal toch echt de scherpheid van je nagels aan te pas moeten komen.
De vlo kan slecht zien. In plaats van waarnemen door ogen heeft hij zintuigharen. Deze haren zijn het kompas van de vlo en zijn erg belangrijk voor het beestje. Zijn hele lichaam is ermee bedekt. Vlooien kunnen heel goed warmte detecteren en ze zullen actiever worden bij een hoge CO2 concentratie.
Er zijn meer dan tweeduizend verschillende soorten vlooien. In Nederland hebben we te maken met zo’n 50 verschillende soorten. De meeste overlast veroorzaakt de kattenvlo, wetenschappelijke benaming Ctenocephalides Felis. Ietwat een misleidende naam misschien, want naast het bloed van katten, laat de vlo ook het bloed van honden en zelfs mensen niet aan zijn neus voorbijgaan. Er zijn wel specifieke mensenvlooien en hondenvlooien, maar deze komen bijna niet meer voor vandaag de dag. De vogelvlo en de rattenvlo zijn ook befaamde vlooiensoorten.
De kattenvlo worden we het meest gewaar in Nederland. We komen deze soort voornamelijk tegen bij honden en katten, maar de vlo bijt soms ook mensen. Naast de kattenvlo is de hondenvlo ook een veelvoorkomende vlooiensoort in het westen. In Nederland zien we hem minder vaak. Wereldwijd veelvoorkomend is de mensenvlo, in west Europa bestaat deze nog nauwelijks. De mensenvlo bijt ondanks de naam ook veel zoogdieren en vogels.
Zie je jouw hond of kat zichzelf tot in den treure krabben? Dan kun je er donder op zeggen dat ze geplaagd worden door vlooienbeten. Die veroorzaken jeuk, ongemak en onrust bij huisdieren. Heb je meerdere soorten huisdieren, dan kunnen de vlooien ook op hun worden overgedragen. Onderneem dus snel actie als je ontdekt dat er vlooien in het midden zijn. Weet je niet waar je moet beginnen, dan kan een ongediertebestrijder je daarbij helpen.
In vogelvlucht het reilen en zeilen van de vlo.
De volwassen vlo voedt zich met bloed. En niet zonder resultaat: na deze maaltijd legt de vlo wel honderden eitjes. Deze eitjes komen binnen of buiten op de grond terecht. Uit deze eitjes kom larven die zich schuilhouden in donkere schuilplaatsen. De larven voeden zichzelf met vlooienpoep en blijven vervellen tot ze een vlo worden: door warmte, maar ook trillingen komt de pop uit en is een vlo geboren. De vlo wacht totdat een gastheer nietsvermoedend voorbij komt en de rest laat zich wel raden. Het zal niet de laatste zijn: de cyclus blijft zich oneindig herhalen.
Vlooien huisdier: hoe komt dit?
Vaak wordt gedacht dat dieren elkaar besmetten met vlooien. Het is niet onmogelijk, maar heel vaak is dit niet de manier waarop jouw huisdier vlooien krijgt. Een vlo die overspringt op een andere gastheer is een vrij riskante onderneming voor het beestje. Hij heeft zich immers al een prima slachtoffer prooi gemaakt. Veel vaker raakt een dier besmet met vlooien omdat hij ergens loopt waar een verpopte larve zijn kans schoon ziet om een potentieel slachtoffer te bespringen. Vlooien leggen veel eitjes per dag die zich later, bijvoorbeeld door de lichaamswarmte van je huisdier, zullen ontpoppen tot een larve. Wanneer deze larve zich kan voeden met de uitwerpselen van andere vlooien of huidschilfers van mensen, komt uiteindelijk de volwassen vlo tevoorschijn. Je kunt je voorstellen dat wanneer je huisdier eenmaal vlooien heeft, je er niet zomaar vanaf komt.
Help ik heb last van vlooien. Wat moet ik doen?
De vlo is een veelvoorkomend probleem in huis en kan een ware terging zijn. Doordat de vlooien veel eitjes leggen en er ook vaak voldoende verstopplekjes aanwezig zijn, kan al snel een vlooienplaag ontspruiten. Vlooien verstoppen zich graag in kieren en naden van bijvoorbeeld banken en manden. Het tapijt en huisdieren dekentjes en kleedjes zijn ook veelvoorkomende plekken. Vlooien in huis zijn vervelend en er lastig te bestrijden.
Weer de vlo
Het is een uitdaging om vlooien helemaal uit je huishouden te weren. Heb je huisdieren, dan kunnen ze vanzelfsprekend makkelijk vlooien meenemen naar binnen. Bovendien kun je de eitjes ook niet waarnemen en het voorkomen kun je dus nauwelijks. Wel kun je op voorhand een aantal maatregelen in acht nemen om in ieder geval een grootschalige vlooienplaag te beletten. Vlooiendruppels en vlooienbandjes kunnen hierbij een prima hulp zijn, maar zorg ook vooral voor een schoon huis om de schade te beteugelen. Haal de dweil het liefst elke dag door de woning. Ook de stofzuiger is een goede hulp om vlooien kwijt te raken.
Vlooienplaag? Schakel een professional in!
Vlooien kunnen zich in een razend tempo voortplanten. Dat maakt ze lastig te bestrijden. Er is maar een vlo nodig om een hele vlooienplaag te ontketenen. Want die ene vlo, kan onder de juiste omstandigheden zo’n 100 eitjes per dag leggen. Het behoeft geen verdere uitleg dat het dat lastiger wordt om ze te verdrijven. Vlooien bestrijden is zeker niet een makkelijke klus. Antivlooienmiddelen kosten je veel geld en het is nog maar de vraag of je het probleem daadwerkelijk in de kiem smoort. Je kunt daarom ook kiezen om de vlooienplaag aan te laten pakken door professionele vlooienbestrijding.
Vlooien zijn razendsnel en bovendien zie je ze bijna niet met het blote oog. Doordat ze actief springen, ben je zo het vlooienspoor weer bijster. Heb je eenmaal vlooien in huis, dan moet je niet vergeten dat er waarschijnlijk al door de hele woning eitjes liggen te wachten om uit te komen. Zit je met de handen in het haar en wil je snel van de vlooienplaag af? Bel dan een ongedierte bestrijder bij jou uit de buurt.
Wil je een vlooienplaag effectief bestrijden dan zul je dat moeten aanpakken met de juiste middelen. Onze professionele ongediertebestrijders hebben de middelen in huis die echt koppen met spijkers slaan. Het toepassen van deze middelen vereist speciale kennis en apparatuur en zal dus ook niet in de dierenwinkels verkrijgbaar zijn. Wil je de vlooienplaag succesvol stoppen, dan is het inschakelen van ongediertebestrijder het meest doeltreffend.