Klant beoordeling
189 reviews
9

Steenmarterbestrijding

last van Steenmarter? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Steenmarter

Steenmarter

De steenmarter (Martes Foina) is een roofdier die in het overgrote deel van Europa leeft en steeds vaker rond onze huizen voorkomt. Steenmarters behoren tot de familie van de marterachtigen en soms worden ze ook wel Fluwijn genoemd. Soms neemt de marter zijn intrek onder de motorkap van een auto. Hun lieflijke uiterlijk werkt bedrieglijk, ze bezorgen flink wat overlast!

Vind een Steenmarterbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
  • De steenmarter is een roofdier. Ze maken deel uit van de familie van marterachtigen en zijn een beschermde diersoort.
  • Steenmarters veroorzaken vaak veel overlast. Voornamelijk is dit geur- en geluidsoverlast.
  • Steenmarters zijn ongevaarlijk, maar je wilt ze liever niet in je woning.
  • De steenmarter leeft graag in spouwmuren, schuren en onder daken. En ook motorkappen van auto’s schuwen ze niet.
  • De steenmarter bestrijden bij de wet verboden. Het beestje vangen of doden is uit den boze.
  • Is er ernstige overlast, dan is de enige juiste manier om een ongediertespecialist de steenmarter op een diervriendelijke manier te laten verjagen.

Alles wat je moet weten over de steenmarter!

De steenmarter (Martes Foina) is een roofdier dat in het overgrote deel van Europa leeft en steeds vaker naar stedelijke gebieden en woonwijken trekt. Steenmarters behoren tot de familie van de marters. Ook worden ze wel Fluwijn genoemd. Soms neemt de marter zijn intrek onder de motorkap van een auto, maar ook zolders zijn geliefde plaatsen. Ze zien er schattig uit, maar het zijn gewiekste beestjes die flink voor flink veel overlast kunnen zorgen. Bovendien: als ze zichzelf een toegang tot je woning hebben verschaft, dan heb je er een moeilijk te verjagen logé bij.

Een steenmarter is ongeveer 50 centimeter lang, de staart niet meegerekend. De staart is ongeveer 25 centimeter lang. De steenmarter heeft een bruine vacht, een kenmerkende witte keelvlek en een lieve roze snuit. De mannetjes wegen maximaal 1,7 kilo en de vrouwtjes zijn vaak wat lichter.

De steenmarter is een omnivoor, het is dus een echte alleseter. Zowel plantaardig als dierlijk voedsel glijdt met gemak naar binnen als voedingsbodem. Toch vult vlees voor het grootste gedeelte de schijf van vijf van de marter. Ratten, muizen, eekhoorns of kikkers staan regelmatig op het menu. Mensen die kippen houden zullen voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen de steenmarter, zodat de kippen niet ten prooi vallen als smakelijk hapje voor de marter. De marter lust graag een kip, maar ook eieren dienen als prima maagvulling. Ook insecten, zoals een rups of worm laat een marter niet als tussendoortje aan zijn neus voorbijgaan.

De sporen die de steenmarter achterlaten, kunnen van elkaar verschillen. Wel zijn de sporen van de marter vaak duidelijk herkenbaar.  In een pootafdruk van de steenmarter kun je 5 voetzolen onderscheiden. Een kat heeft, om het verschil aan te tonen, vier voetzolen. Elke poot van de marter heeft vijf tenen, met daaraan heel scherpe nagels.

De steenmarter is een opvallende verschijning. Het is een dier dat soms wel eens vergeleken wordt met katten. Sluw zijn ze in ieder geval enorm, en ook zijn ze tamelijk eigenzinnig. Steenmarters leven graag dicht bij mensen, net als katten dus.

Steenmarters paren in de zomer. Hun jongen worden in de lente geboren. De jongen van de steenmarter worden stekeblind geboren. De zoogtijd duurt om en nabij de 8 weken. De jonge steenmarters verlaten daarna het nest, en trekken de wijde wereld in. Ze kunnen zich na 1 a 2 jaar voortplanten. De steenmarter wordt veel gezien in de buurt van woningen. Het dier vertoeft graag in de omgeving van mensen en woont vaak in schuren of in huizen. Als dit laatste het geval is, dan heb je vast en zeker enig opschudding in de nachten gehoord. De steenmarter komt in grote delen van Europa voor.

Nachtdieren

In de zomer is de steenmarter actief en in de winter minder. Steenmarters zijn nachtdieren en ze komen uit hun spelonken zodra het begint te schemeren. Bij kou blijft de marter in zijn schuilplaats en komt alleen buiten om te zoeken naar eten. Vaak schuilt de steenmarter in oude konijnenholen, maar ook boomholten of een oud schuurtje zijn prima residenties voor de steenmarter.

Vaak worden steenmarters verward met de boommarter. Toch zijn er een aantal aanwijsbare verschillen. De steenmarter is bijvoorbeeld te herkennen aan zijn bruine vacht en de witte vlek op de keel. De keelvlek van de boommarter is veel geler van kleur. Nog een verschil is zichtbaar wat de stand van de oren betreft. De steenmarter heeft kleine oren die naar buiten wijzen. De oren van de boommarter staan ietsje hoger op zijn kop. Ook een aanwijsbaar verschil zit in de voetzolen. De voetzolen van de steenmarter zijn minder harig dan die van de boommarter.

 

Schade door steenmarter

Geloof ons als we zeggen dat je een steenmarter liever niet in je nabije omgeving hebt, hoe schattig de aanblik van het beestje op het eerste oog ook mag lijken. Ze zorgen namelijk voor veel overlast. Ook vinden ze de motorkap van je auto een fijn plekje, maar kunnen daar enorme schade aanrichten doordat ze kabels en leidingen doorbijten. Wil je deze dieren verdrijven, dan kun je het beste een specialist inschakelen. Ze kunnen je helpen met het verjagen van de steenmarter, want het is een betamelijke klus!

Hoor je krabgeluiden en veel gesleep en gestommel in je huis, dan is er kans dat er een steenmarter ongevraagd bij je in is getrokken. Ook kan een steenmarter behoorlijke geuroverlast veroorzaken. Ze laten uitwerpselen achter en daar zit een tamelijk onwelriekend luchtje aan.

Ondanks dat steenmarters zich graag bij mensen in de buurt begeven, zijn ze wel mensenschuw. Ze zullen je niet gauw aanvallen, maar kunnen dit wel, bijvoorbeeld wanneer je ze in een benarde situatie brengt. Toch schuilt er in het bezoek van een steenmarter enig gevaar, want een steenmarter kan de ziekte Rabiës met zich meedragen en dit kan worden overgedragen op de mens via een beet. Het is niet heel aannemelijk dat dit gebeurt. Aannemelijker is schade aan je auto of woning.

Help ik heb last van een steenmarter

Klinkt het om onverklaarbare redenen alsof iemand een losbandig feestje in je huis viert of alsof iemand het huis aan het afbreken is? Dan is het aannemelijk dat dit het werk van een steenmarter is. Ratten en muizen maken namelijk veel minder geluid dan steenmarters.

De steenmarter dankt zijn naam aan de plek waar ze zich graag verschuilen; op plekken met veel steen, zoals rotspartijen of andere plekken met veel steen. Ook schuren, zolders, spouwmuren, dak ruimtes en garages zijn een fijne plek voor de steenmarter. In de natuur worden oude konijnen- en vossenholen ook regelmatig gebruikt door dit dier.

Vreemde schuilplekken

De steenmarter staat bekend om het opzoeken van de meest vreemde schuilplekken. Onder de motorkap van een auto is een grote favoriet. Maar dit is wel de laatste plaats waar je een steenmarter wilt aantreffen, want je bolide komt er hoogstwaarschijnlijk niet zonder kleerscheuren vanaf. Steenmarters zetten namelijk graag hun tanden in de kabels van de automotor. Je begrijpt: er zijn leukere dingen om je geld aan te besteden dan aan reparaties. Laat je eens informeren naar speciaal gaas dat steenmarters tegenhoudt. Ook kun je een systeem plaatsen dat ultrasoon geluid produceert. Marters kunnen niet tegen dit geluid en blijven weg.

De steenmarter weren uit je woning en je auto is de enige optie om te zorgen dat het beestje zijn heil ergens anders zoekt, wanneer hij het op jouw grondgebied heeft voorzien. Want de steenmarter mag niet worden bestreden of gedood. Voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen zijn: zorg dat alle kieren en openingen van de woning gedicht zijn. De steenmarter kan dan niet je woning binnenglippen. Zet de auto in een garage of andere plek waar de steenmarter niet bij kan. Heb je overlast van steenmarters in de tuin, bescherm je kippenhok met (kippen)gaas. Blijf je last houden van de aanloop van steenmarters rond je woning? Ga dan eens na of er fruitbomen in je tuin staan. Dit is namelijk zeer aantrekkelijk voor de steenmarter en zal ze keer op keer naar jouw woning lokken.

Steenmarter verjagen. Wat kan ik zelf doen?

Een steenmarter verjagen is een lastige klus en bovendien is de marter een beschermde diersoort. Maar bij overlast wil je wel graag van ze af. Je zult dus wat meer out-of-the-box moeten denken. Je kunt een steenmarter bijvoorbeeld proberen te verjagen met een apparaatje dat ultrasoon geluid afgeeft. Deze geluiden zijn onhoorbaar voor de mens, maar voor een steenmarter niet om aan te horen. Lukt het niet zelf? Vraag hulp van een ongediertebestrijder. Die heeft de kennis om de steenmarter op diervriendelijke manier van jouw terrein te verjagen.

Volgens de wet is het verboden om de steenmarter te bestrijden met gif of deze op een andere manier te doden. Overtreding wordt zwaar beboet en kan zelfs leiden tot gerechtelijke vervolging.

 

Schakel een professional in!

De steenmarter is een prachtig beestje, dat ook heel nuttig kan zijn. Ze eten namelijk ook ander ongedierte. Dat kan gunstig zijn! De steenmarter kan alleen bestreden worden door deze op professionele manier te verjagen of door hem te weren. Vaak ligt de oplossing in de combinatie van voorgaande suggesties. Want zodra je een steenmarter verjaagt, wil je niet dat zijn familielid het stokje overneemt en zijn vertrek meteen opvolgt. Door advies in te winnen van een deskundige, weet je wat je vervolgstappen zijn om steenmarters voorgoed van je terrein te weren.

 

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
  • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
    Jamy Koetsier
    Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
    Maarten Steivers
    Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
    Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram