Alles wat je moet weten over papiervisjes
Het papiervisje (Ctenolepisma longicaudata) is een klein insect. Hun uiterlijke kenmerken zijn als volgt: het zijn langwerpige insecten, en ze zijn plat van stuk. Drie lange aanhangsels aan het uiteinde van het achterlijf zijn kenschetsend. Ze hebben een grijze kleur. Boeken zijn hun grote favoriet, echter niet om te uit lezen, maar wel om op de bladzijden te knabbelen.
Papiervisjes zijn langwerpig, plat en worden om en nabij de 15 millimeter lang. Ze zijn grijs tot bruin van kleur en hebben zes poten. Twee antennes prijken op hun kop en aan hun achterlijf zijn drie staartdraden bevestigd. Aan de voorkant is het lichaam rond, aan de achterkant loopt het lichaam uit tot een scherpe punt. Ze hebben geen vleugels. De eitjes zijn ongeveer 0,8 millimeter groot. Het uiterlijk van papiervisje lijkt verdacht veel op dat van een zilvervisje. Het beharingpatroon geeft uitsluitsel, echter zal dit alleen onder een microscoop te zien zijn.
Het is natuurlijk zo klaar als een klontje: een papiervisje eet papier. Eigenlijk alles dat is opgebouwd uit plantaardige cellulosevezels is tevredenstellend. Ook karton, behang en katoen gaan prima door de maag van het zilvervisje. Het is vrij oneerbiedig, maar een papiervisje kan soms kannibalistische trekken vertonen en een soortgenoot eten staat op sommige dagen op het menu. Ook hun eigen vervellingshuidjes doen prima dienst als voedsel als het aan het papiervisje ligt. Toch kunnen ze maar liefst driehonderd dagen zonder voedsel.
De voorplanting vind bij het papiervisje op een andere manier plaats dan bij het zilvervisje en ovenvisje, ondanks de sterke gelijkenissen onderling. De levenscyclus van een papiervisje is onder meer afhankelijk van hun leefomstandigheden. De eitjes van een papiervisje komen na ongeveer 6 weken uit en na 3 maanden zijn papiervisjes geslachtsrijp. Een zilvervisje plant zich bijvoorbeeld veel langzamer voort. Een papiervisje kan wel 2 tot 8 jaar worden.
Een papiervisjes vrouwtje legt om en nabij de honderd eitjes in haar leven. De eitjes zijn rond, wit en maar heel klein: zo’n 1 millimeter. Met het blote oog zullen ze nauwelijks waarneembaar zijn. Een vrouwtje legt ongeveer drie eitjes per keer en als de eitjes uitkomen, kruipt er een klein wit papiervisje uit. Na ongeveer een week of zes krijgt het de contouren en kleur van een volwassen zilvervis. Om te groeien vervelt een papiervisje, maar ook blijven ze dit continu doen. Een papiervisje vervelt namelijk zijn hele leven lang. Een bijzonder gegeven.
Papiervisjes zijn lichtschuw, in fel brandend zonlicht gaan ze al snel dood. Droge, donkere plekken genieten dan ook de voorkeur van het beestje. Kijk post, boeken of reclamefolders maar even goed na in het vervolg, alvorens je ze in je woning stationeert. Papiervisjes zijn grote voorstaanders van een voor hun comfortabel plekje. Boeken dus, maar ook jouw kledingkast zijn hun lievelingsplekken. Sta ook niet verbaasd te kijken als ze vanonder de krullen in het behang en onder de vloeren wegkomen.
Help ik heb last van papiervisjes
Papiervisjes eten voornamelijk plantaardige vezels. Boeken, kranten, posters en bijvoorbeeld fotoalbums zijn daardoor een prima alternatief. Dat is voor jou natuurlijk iets minder gunstig. Als ze mochten kiezen geven ze de voorkeur aan vochtige schimmels. En dat is voor jou dan wel weer een stuk gunstiger, natuurlijk.
Stuitte je nu laatst op een papiervisjes of een zilvervisjes? Het is lastig in te schatten om welke twee het nu eigenlijk gaat. Toch is het van belang, want het papiervisje kan voor meer schade zorgen dan het zilvervisje. Een goede leidraad: het papiervisje is meer gespikkeld dan een zilvervisje en heeft lichte beharing op zijn lichaam. Kom je de beestjes tegen tussen papier, boeken of karton, dan is het duidelijk. Je hebt bezoek van een papiervisje.
Papiervisjes zijn bedreven in het spelen van verstoppertje. Hun lichaampjes zijn zo plat als een dubbeltje. Ze kunnen zich dus met gemak door nauwe spleten en kieren bewegen. De papiervisjes houden van donkere plekken, plekken waar jij vaak niet komt. Maar mocht je een boek dat al een tijdje op de plank ligt openslaan, dan kan het zomaar zijn dat een papiervisje de schrik van zijn leven krijgt en rent voor zijn leven.
Heb je papiervisjes in huis dan kunnen ze wel degelijk schade in je woning aanrichten. Boeken, postzegelverzamelingen, fotoalbums: berg ze maar tegen het papiervisje als je wilt dat ze nog een tijdje meegaan! Ook textiel en behang zijn voor het papiervisje niet te versmaden. Naast papier houden ze ook onwijs van zetmeelrijk voedsel. Het papiervisje loop je dan ook weleens tegen het lijf in de keuken. Je kunt je wel indenken dat fris anders is.
Papiervisjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Ze brengen geen ziektes mee, bijten en steken niet en ze kijken wel uit om oog in oog met je te komen staan. De uitwerpselen van papiervisjes zijn niet schadelijk. Het zal je waarschijnlijk niet eens opvallen bij je dagelijkse schoonmaakronde. Papiervisjes begeven zich graag in omgevingen met een lage luchtvochtigheid. Een droge omgeving dus. Dat is voor ons mensen ongezond. Laat het dus ook een geheugensteuntje voor je zijn als je het beestje treft. Vaker ventileren dus!
Een papiervisjesplaag pak je gelieve meteen aan. De papiervisjes zitten vaak goed verstopt en daardoor is het lastig om de bestrijding ervan zelf goed genoeg uit te voeren. Een ongediertebestrijder helpt je uit de brand.
Voorkomen is beter als genezen
Er zijn lokdoosjes voor papiervisjes te koop. Ze trappen door deze doosjes te betreden letterlijk in de val. Het gaat namelijk om een doosje voorzien van een lijmlaag. De beestjes kruipen nietsvermoedend naar binnen en blijven plakken op de lijm. Deze papiervisjesval zal moeten worden geplaatst op een plek waar veel papiervisjes samenkomen.
Heb je overlast door papiervisjes, dan is bestrijding een goede oplossing. Je kunt bestrijding door middel van sprays inzetten. Papiervisjessprays zijn echter wel behoorlijk schadelijk voor de gezondheid. Ook zijn er biologische sprays, maar deze sorteren veel minder effect. De beste oplossing is natuurlijk om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Dat is snel en effectief.
Schakel een professional in
Heb je last van papiervisjes en wil je toch echt eens af van deze vervelende beestjes? Dan is het inschakelen van een specialist ten zeerste aan te bevelen. Bovendien beschikt de ongediertebestrijder over de beste middelen om tegen het ongedierte uit te spelen.