Alles wat je moet weten over de klustervlieg
De klustervlieg (Pollenia rudis) lijkt qua uiterlijk veel op de kamervlieg. Er is alleen wel degelijk een noemenswaardig verschil: ze zijn namelijk aanzienlijk groter. Klustervliegen vormen voornamelijk in het najaar grote zwermen wanneer ze op zoek gaan naar een goede plaats om te overwinteren. Bij jou in huis of op kantoor bijvoorbeeld. Bijzonder aan deze klustervliegen is dat ze zich met een hele zwerm ophouden in ruimtes en altijd op zoek zijn naar de meest doorgewinterde overlevingsstrategie. Ze kunnen zich zelfs schuilhouden tussen muren om de winter maar door te komen.
Kenmerkend voor een klustervlieg is het goudkleurige haar op het voorste gedeelte van het lichaam. De rest van het vliegenlichaam is bruingrijs. De kop bestaat uit twee facetogen. Dit zijn grote ogen met een paar duizend kleine oogjes die gezamenlijk een groot oog vormen. Op de kop van de klustervlieg bevinden zich twee voelsprieten en een zuigspriet. Met deze zuigspriet drinkt de vlieg nectar uit bloemen. Aan het borststuk van de vlieg bevinden zich twee vleugels en 3 paar pootjes. Een klustervlieg wordt ongeveer 10 millimeter lang. Zie je veel zwarte vliegen in je huis, dan is de kans groot dat dit klustervliegen zijn.
De ontwikkeling van een vlieg is opgebouwd uit vier stadia. Namelijk ei, larve, pop en de volwassen vlieg. Deze ontwikkelingen zijn echte gedaanteverwisselingen: in elk stadia zijn de uiterlijke kenmerken van deze vlieg zeer uiteenlopend. Vrouwtjes klustervliegen leggen de eitjes voornamelijk in kieren in de grond. De larven die uit die eitjes komen verorberen regenwormen. Ze eten deze worm van binnenuit op. Het stadium waarin de klustervlieg een larve is duurt ongeveer 3 weken. Hierna begint het popstadium, en die fase beslaat ongeveer twee weken.
In het najaar komen de klustervliegen samen en dan stellen ze zichzelf één helder doel. Overwinteren! Waar ze dit doen hangt af van de mogelijkheden, maar geliefd zijn holle bomen, spouwmuren of onder de dakpannen van woningen. Je zult de klustervlieg ook tegen komen in zolders, bij ramen en in leegstaande kamers. Ook trappenhuizen en liftschachten in flatgebouwen of kantoren vormen favoriete plekken voor de klustervlieg om te overwinteren. Je kunt de vliegen vaak vinden bij ramen en in de winter zullen ze vrijwel niet bewegen. Maar zodra de eerste zonnestralen zich in het voorjaar weer aandienen, komen ook de klustervliegen weer tot leven, zij het niet slomer dan in de zomertijd. De plek waar ze hebben overwinterd, blijven ze de komende periode het liefst nog even aanhouden voordat ze hun vleugels uitslaan.
De klustervlieg en de kamervlieg vertonen veel overeenkomsten en worden dan ook vaak met elkaar verward. Toch zit er wel degelijk verschil tussen beiden. Ook de kleine kamervlieg is een soort die gelijkenis vertoond. Wat is nu eigenlijk concreet het verschil tussen al deze vliegen?
Naast de klustervlieg en de kamervlieg (huisvlieg) zijn er ook nog andere vliegensoorten. Waaronder fruitvliegen, latrine vliegen, drekvliegen, stalvliegen grasvliegen en grauwe vleesvliegen. In de zomer wordt vrijwel elk huishouden geteisterd door fruitvliegen, en deze beruchte vlieg kennen we ook allemaal wel. Bij de benamingen van andere soorten vliegen valt het kwartje vaak wat minder snel. Dat is ook niet verwonderlijk: deze soorten komen een stuk minder vaak voor in Nederland. Bovendien bestempelen we vliegende insecten toch al gauw als ‘vliegen’.
Help, ik heb klustervliegen in en rondom mijn woning
Je kan nog zo met een vliegenmepper om je heen maaien of op een andere manier vliegen proberen te verjagen, in de zomerperiode heb je soms het idee dat ze jou constant moeten hebben. Is het niet tijdens het nuttigen van een lekker drankje in de zon, dan is het wel tijdens de toch al zulke klamme nachten. Maar klustervliegen in huis zijn misschien nog wel vervelender, omdat ze hun hele kennissenkring meebrengen. Is er een kamer in je huis die niet verwarmd wordt, dan is dat een ideale verblijfplek voor klustervliegen. Ze kunnen daar in ruststand prima de winter uitzitten.
Bij de eerste warme zonnestralen ontwaakt de klustervlieg uit zijn winterslaap en zal zich laven aan de warmte en op zoek gaan naar voedsel. De kans is groot dat je binnenkort weer hinder ondervindt van zoemende vliegen. Zeker wanneer de tuin vol staat met bloemen en planten, kan de klustervlieg zien geluk niet op. Deze vliegen leven namelijk van de nectar uit bloemen. Een tuin vol klustervliegen kan vervelend zijn en zorgen voor veel overlast.
Zelf klustervliegen bestrijden?
Met de stofzuiger in de hand kun je de klustervliegen een loer draaien, maar alleen als ze nog in hun rustperiode zijn. Is dit het geval, dan kun je zo gemakkelijk met de stofzuiger opzuigen. Maar zijn ze al actief, dan kun je dit natuurlijk alsnog proberen, de kans op succes slinkt alleen aanzienlijk. Een vliegenmepper biedt vaak ook geen oplossing. Omdat ze met zoveel zijn, is het vechten tegen de bierkaai. Klustervliegen kunnen dan ook alleen maar efficiënt worden bestreden door een ongediertebestrijder. Deze beschikt over de kennis en het materiaal om de vliegen te kunnen laten verdwijnen. Door de adviezen van de professional op te volgen zorg je dat klustervliegen nier langer een plaag vormen in jouw omgeving.
De overlast die klustervliegen veroorzaken zijn vooral het grootst tijdens twee momenten in het jaar. De herfst en de lente. In de herfst kan er overlast door de klustervlieg ontstaan doordat deze vliegjes in honderdtallen samenkomen om te kunnen overwinteren. In de lente ontwaken ze weer. De grote zwermen vliegen veroorzaken veel overlast. Vliegen worden over het algemeen door mensen als erg vervelend ervaren, vooral als ze in groten getale oprukken. Bepaalde bedrijven, zoals restaurants, kunnen zich geen klustervliegen in hun omgeving veroorloven. Een vlieg wordt als onhygiënisch gezien, zeker wanneer ze zich in de buurt van etenswaren ophouden. De uitwerpselen kunnen bovendien bacteriën bevatten.
Beter voorkomen dan genezen
Wil je een klustervliegenplaag voorkomen, dan zul je in de eerste plaats moeten zorgen dat deze vliegjes je huis of pand niet binnen kunnen dringen. Gaten en kieren dichten of speciaal gaas plaatsen helpt tegen een klustervliegenplaag. Ook het plaatsen van tochtstrippen en het dichtkitten van kieren kunnen een oplossing zijn. Helaas vinden ze ondanks de voorzorgsmaatregelen toch vaak wel een ingang naar binnen.
Vliegen kunnen erg vervelend zijn. Ze zoemen, gunnen je geen rust en je kunt er nauwelijks iets tegen doen. Maar toch zijn er een aantal manieren om dit ongedierte zelf te bestrijden. Je kunt zelf bijvoorbeeld aan de slag gaan met insecticide. Voorzichtigheid is dan wel geboden. Kijk dus uit voor je ogen en je algehele gezondheid. En: de goede ouwe vliegenmepper kan je altijd nog tot dienst zijn.
Schakel een professional in!
Heb je last van klustervliegen? Ze zijn met veel en verstoppen zich op lastige plekken, zodat het een moeilijke klus wordt om het probleem aan te pakken. Schakel de hulp in van een professional. Komen de vliegen onverhoopt terug na bestrijden? Trek de ongediertebestrijder dan aan de mouw. In dit geval zullen er preventieve maatregelen genomen moeten worden om de vliegen voorgoed te weren.