Klant beoordeling
189 reviews
9

Boktorbestrijding

last van Boktor? Laat BestrijdingsGilde je helpen!

Vind een lokale bestrijder of bel direct!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Boktor

Boktor

De boktor is een kever, en de larven leven in en van hout. Deze larven kunnen zeer grote hoeveelheden, soms wel kilo´s, aan hout verorberen. Denk hierbij aan het hout in huizen, houten meubels, maar ook bedrijfspanden delven het onderspit.

Vind een Boktorbestrijder in de buurt

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
 • De boktor is een kever.
 • De meeste larven van de boktorsoorten leven in en op verschillende soorten hout.
 • Larven van de boktor kunnen kilo´s aan hout opeten en we noemen ze ook wel houtwormen.
 • De huisboktor is een van de meest schadelijke kevers van de hele wereld.
 • Een boktor kan schade veroorzaken aan huizen, meubels en vloeren.
 • Wanneer je de signalen van boktor in hout herkent, kun je concreet handelen.
 • Bestrijding van de boktor is nodig om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Alles wat je moet weten over de boktor

De boktor is een kever. De larven leven in en van hout van verschillende soorten. Deze larven kunnen zeer grote hoeveelheden, soms wel kilo´s, aan hout verorberen. Allerlei soorten hout delven nu het onderspit. Je kunt je wel voorstellen dat er hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. De huisboktor, wetenschappelijke naam Hylotrupes Bajulus, behoort tot de meest schadelijke kevers ter wereld. Bestrijding is een noodzakelijk kwaad om grote overlast en mogelijke schade aan je woning te voorkomen.

Wanneer je een kever in je huis hebt gevonden, is dit niet direct een reden tot zorg. Er bestaan immers vele soorten kevers. Maar als het om een boktor gaat, dan is het noodzaak dit aan de weet te komen. Om schade aan je woning te voorkomen kun je dus maar beter zeker weten om welke soort kever het gaat. Heb je verdenkingen dat het om een boktor gaat, dan zul je ook de larven van het ongedierte moeten herkennen. Want een tuinhuisje of je houtendakconstructie is voor deze larven als een muis voor de kat. Daar vreten ze net zolang doorheen totdat het onherstelbaar beschadigd is.

Je herkent de huisbokter door de twee grijs gekleurde vlekken op zijn rug. Op de voorzijde van zijn kop heeft hij twee kleine scharen. Een huisboktor heeft een zwart tot bruin lijf en een lengte van om en nabij 10 tot 25 millimeter. Ook heeft de boktor heeft twee lange sprieten, welke ongeveer de helft van zijn lichaamslengte in beslag nemen en staan naar achteren gebogen. Een boktor heeft zes poten.

Een boktorlarve is crèmekleurig en wordt ongeveer 30 millimeter lang. Het lichaampje is geringd met een oranjebruine kop. Het wormpje heeft een vrij angstaanjagend uiterlijk, maar kan ook voor angstaanjagende situaties zorgen. De beestjes knagen zich door een houten voorwerp alsof het niets voorstelt. Een houten constructie kan dusdanig worden aangevreten dat deze verzwakt, en zelfs kan instorten. Je leest het: het is van groot belang de boktor te bestrijden.

Een volwassen vrouwtjes boktor legt ongeveer tweehonderd eitjes in een paar weken tijd. De larven komen nu binnen enkele weken uit. Ze hebben maar één doel als ze uit de eitjes zijn gekropen: het aanvreten van hout! Dat doen ze voornamelijk bij nieuw en onbehandeld hout. Het is simpelweg hun eerste levensbehoefte. De larven laveren door het hout en maken lange gangenstelsels. Ze zijn onverzadigbaar en blijven net zolang hout eten totdat de larf volgroeid is. Daarna verpoppen ze zich en blijven in het hout zitten, wat gerust tien jaar kan duren. Na de verpopping zal de volwassen boktor zich een weg naar het daglicht eten.

In Nederland zijn er 128 soorten boktorren bekend. Ze worden ruwweg onderverdeeld in twee soorten: drooghoutboorders en houtboorders. De meest beruchte en gevreesde zijn de drooghoutboorders.

De huisboktor is een gevreesde kever. Het is dan ook een drooghoutboorder. Zoals de naam al doet vermoeden, vreten de larven van de boktor aan uitsluitend droog hout. Het hout wordt door deze larven genadeloos hard getroffen. Boktorren, en specifiek de drooghoutboorders, hebben een voorliefde voor nieuw naaldhout.

De boktor heeft een sterke voorkeur voor spinthout van naaldhoutsoorten. Spinthout is het gedeelte van de boomstam dat tussen de bast en de kern ligt. De reden hiervan is dat de larven het beste gedijen in deze soorten hout. Het is namelijk jong en droog naaldhout, de beste houtsoort voor de larven om optimaal te groeien en bloeien.

Naaldhout wordt verreweg het meeste aangetast door boktorren. Naaldhout is afkomstig van naaldbomen en deze behoren tot de naaktzadigen. We noemen naaldhout ook wel zachthout.

Veel meubels zijn gemaakt van naaldhout. Maar ook bouwconstructies worden vaak uit naaldhout vervaardigd. Je begrijpt dat wanneer de boktor zich in het hout van bouwconstructies nestelt, dit tot een rampscenario kan leiden. Maar dat waardevolle houten pronkstuk dat je geërfd hebt en van grote sentimentele waarde is,  wil je natuurlijk ook uit de kaken van de boktor houden. Vermoed je dat er sprake is van boktor in je woning of bedrijfspand, neem dan altijd contact op met een ongediertebestrijder.

Heb ik last van boktorren? 

Wanneer je vermoedt dat de boktor aanwezig is dan zijn er meerdere dingen waar je op kunt letten. De boktor kun je opmerken doordat hij vele kleine gaatjes in hout heeft gevreten. Deze gaatjes zijn het begin van een gangenstelsel in het hout. De gaatjes zijn ovaal van vorm. De gaatjes zie je pas als de larve van de boktor voldoende van het hout aan gort heeft gegeten. Dat heeft hij nodig om volwassen te worden. Dan kruipt de boktor uit het hout en al met al kan hij er wel tien jaar over doen om werkelijk tevoorschijn te komen. Het is geen hogere wiskunde om uit te rekenen hoeveel hout de tor in de tussentijd weg heeft kunnen snoepen.

Schakel een professional in

Twijfel je of boktorren in jouw omgeving huisvesten? Dan luidt het advies om een ongediertebestrijder van je twijfels op de hoogte te brengen. Deze beschikt over de ervaring om de aanwezigheid van een boktor te kunnen herkennen. Om onherstelbare schade te voorkomen is dit zeker aan te raden. Vermoed je dat de boktor zich in een bouwconstructie bevindt, ga dan direct over tot actie!

Help, ik heb last van boktorren in mijn woning

Heb je boktor aangetroffen in de draagbalken van je huis? Oei, dan kan je weleens een groot probleem hebben. Er kan nu zelfs sprake zijn van instortingsgevaar. Het is goed mogelijk dat het een aantal jaar heeft geduurd voordat het je invalt dat het hier om boktorren gaat. Op het eerste oog kan het hout namelijk nog puntgaaf lijken. De torren zijn in staat om zelfs het dikste hout te vermalen tussen hun kaken. De schade herstellen zonder het hout gedeeltelijk of totaal te vervangen, zal niet altijd mogelijk zijn. Onder het houtoppervlak kan er namelijk serieuze schade zijn aangericht en dat zie je niet direct aan de buitenkant. Laat nieuwe houten voorwerpen of panden met houtconstructies altijd controleren door een professional om je ervan te vergewissen dat de boktor buiten de deur blijft.

De boktor brengt geen schadelijk gezondheidsrisico’s met zich mee, maar wel brengt hij grote schade toe aan houten objecten. Tot de ontdekking komen dat je houten meubels onherstelbare schade op hebben gelopen, of dat jouw dak alleen gered kan worden door reparatie, zal dit gegeven je natuurlijk niet in de koude kleren gaan zitten. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen bij onjuist gebruik wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dus altijd verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Een boktor kan zich als de beste schuilhouden, en houdt dit gerust jaren vol. De boktor kun je tegenkomen op plekken met veel hout, dus ook in je houten meubels.  Met alle informatie die je nu hebt, kun je je wel indenken dat een boktorplaag een regelrechte nachtmerrie voor de meeste mensen is.

Schakel een professional in

De boktor kan zich snel ontwikkelen tot een ware plaag en daarmee voor veel overlast en vernieling zorgen. Wacht dus niet langer en laat het boktorprobleem niet op zijn beloop. Zo reduceer je de kans dat je een vermogen kwijt bent aan reparaties. Je moet er toch niet aan denken dat je hele houten vloer weer op de schop moet? Neem daarom contact op met een boktor specialist bij jou in de buurt.

De boktor bestrijden is geen gemakkelijke klus. Gelukkig weet een professionele boktorbestrijder daar een mouw aan te passen. Je kunt er zeker van zijn de eitjes, larven en de volwassen boktorren doelgericht worden bestreden. Ook wanneer je niet zeker bent van de aanwezigheid van boktor kun je een specialist inschakelen, hopelijk om het hele voorval uit te kunnen sluiten, natuurlijk!

Een ongediertebestrijder zal precies weten welke methode moet worden toegepast om de boktor op een effectieve manier te kunnen bestrijden. Stel ons gerust al je vragen omtrent de boktor!

Sidebar Offerte

Maak direct een afspraak!

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF

Klanten beoordelen ons met een 9 

Wat anderen van ons vinden

BestrijdingsGilde heeft mij goed geholpen met het vinden van een lokale ongedierte bestrijder bij mij in de buurt.
 • Ik liep al 6 maanden met klachten, ik had al 2 andere bedrijven laten komen maar die konden niets vinden. Dankzij BestrijdingsGilde ben ik na 3 behandelingen gelukkig bedwants vrij.
  Jamy Koetsier
  Ik had in de ochtend gebeld en in de middag waren ze er al. Super service en nette mensen.
  Maarten Steivers
  Dit bedrijf heeft mij en mijn dochtertje supersnel van ons muizen probleem afgeholpen, al binnen 30 minuten na mijn telefoontje waren ze ter plaatse
  Claudia Di Marco
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram