Als je een muis in huis hebt gezien dan is de kans groot dat hij of zij nog meer vriendjes en vriendinnetjes heeft. Daar zit jij natuurlijk niet op te wachten. Muizen kunnen in huis namelijk veel schade veroorzaken, wat ze doen met hun knaaggedrag. Zo kunnen muizen in de muur kabels beschadigen, terwijl ze uiteraard ook meubilair kunnen beschadigen. Daarnaast zorgen muizen op zolder ook voor veel geluids- en stankoverlast, net zoals muizen in plafond. Dit is daarentegen nog altijd niet het grootste probleem van muizen in spouwmuur of in een ander deel van je woning. Je moet je namelijk vooral zorgen maken over de keutels en de urine van bijvoorbeeld een muis op zolder. De uitwerpselen van de diertjes kunne namelijk allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De muizen in huis bestrijden is dus zeker verstandig. Hierover kun je meer lezen in dit artikel.
In principe kun je zelf proberen om de muizen te bestrijden. Toch is dit over het algemeen niet verstandig. De muizen bestrijden in spouw of het bestrijden van de muizen tussen plafond doe je namelijk met dure apparaten, muizengif en muizenvallen. Dit kost niet alleen veel geld, het is ook nog lastig om deze hulpmiddelen te gebruiken. Door een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen zul je ervoor zorgen dat je niet met deze tools tegen muizen opgescheept zit. Bovendien zul je hierdoor ook zeker weten dat de muizenvallen niet dieronvriendelijk zijn en dat de muizengif goed werkt. Ben je alsnog van plan om het bestrijden van de muizenplaag zelf te doen? Dat kan natuurlijk! Het is dan wel verstandig om wat kennis te verwerven voordat je aan de slag gaat, wat met behulp van dit artikel zeker zal lukken.
Nog niet zo lang geleden is de regelgeving omtrent de muizenbestrijding bij particulieren bijgewerkt op een paar punten. Hierdoor is de werkwijze van gespecialiseerde bedrijven ook aangepast, dit is natuurlijk gedaan in verband met de nieuwe regels. Het voordeel hiervan is dat de kosten beperkt zullen blijven. Heb je last van muizenoverlast in huis? Je zult dan met één bezoek geholpen worden door een gediplomeerde muizenbestrijder die je sowieso goed zal helpen. Deze specialist heeft allerlei bestrijdingsmiddelen in de auto die direct ingezet kunnen worden om je van het probleem af te helpen. Zoals eerder al genoemd is zou je dit ook zelf kunnen doen, maar over het algemeen is het toch wel degelijk beter om een ervaren rot op dit gebied in te huren. Door dit te doen zul je zeker weten dat je van het rattenprobleem in je huis af zult komen.
De huizen in ons land zijn over het algemeen lang niet altijd even goed bestand tegen het binnendringen van de muisjes. Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat dit gebeurt, maar helaas is dit lang niet altijd mogelijk. Wanneer het ongedierte eenmaal in je huis is zullen ze zich snel gaan thuisvoelen. Als dit gebeurd is dan zal het zeker noodzakelijk zijn om de muizen te bestrijden. Dit is natuurlijk een vervelend klusje om te doen, maar het is wel zeker nodig. Zo kun je de muizenplaag in je woning namelijk goed verhelpen.
Muizen houden ervan om onze leefomgeving binnen te dringen, waar wij natuurlijk niet echt blij van worden. Om bijvoorbeeld de muizen tussen plafond goed te kunnen bestrijden is het van belang om uit te zoeken waarom de muizen überhaupt in je woning zitten. Dit kan een aantal redenen hebben, hieronder worden een paar voorbeelden genoemd.
In ons land ondervinden we nogal veel problemen met muizen in woningen vanwege het klimaat. Wij zijn geen fans van wind, regen en kou, wat bij dit ongedierte niet anders is. Zij zoeken dan dus een schuilplek, wat ervoor zorgt dat je met name in het najaar last hebt van muizen in huis. Er valt dan meer regen, terwijl de temperatuur gedurende deze periode ook daalt. Vooral in de winter heeft de muis het moeilijk. Als de temperatuur onder het vriespunt komt kunnen de diertjes zelfs overlijden. Het is in de wintermaanden dus simpelweg bittere noodzaak voor de muizen om onze huizen binnen te dringen. Hierdoor hebben muizenbestrijders het vaak druk tijdens de winter en het najaar.
Naast een dak boven hun hoofd hebben muizen ook zeker een ideale leefomgeving nodig, wat voor de mens uiteraard tevens het geval is. Toch zit de vork bij de muis wel wat anders in de steel dan bij ons. Ze zijn namelijk gewilde prooidieren, waardoor ze meestal niet veilig zijn buiten. Zo kunnen muisjes gepakt worden door marters of roofvogels, maar natuurlijk ook door katten. Deze huisdieren jagen vooral voor hun plezier, waardoor ze vaak ook nog lang doorspelen met hun prooi. Dit is voor muizen natuurlijk een groot probleem. Door als muis in huis te gaan zal het dier beschermd zijn tegen de gevaarlijke jagers. Vaak nestelen ze zich in kleine ruimtes, zo zie je vaak muizen in spouwmuur of muizen op zolder.
Daarnaast komt het zo nu en dan voor dat een muis allang een perfecte plek had, maar noodgedwongen op zoek moest naar een andere locatie. De leefomgeving wordt dan ernstig verstoord, wat bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden regelmatig het geval is. Als het leven hierdoor onmogelijk gemaakt worden zal de kolonie zich moeten verplaatsen, wat dus echt een gedwongen verhuizing is. Muizen houden er namelijk totaal niet van te verhuizen, wat vooral het geval is als ze gewend zijn aan een bepaalde leefomgeving. Ze zullen normaal gesproken alleen uit pure noodzaak een andere plek zoeken.
Je weet inmiddels waardoor je regelmatig muizen in de muur vindt, maar toch kunnen er nog meer redenen zijn. Zo komen muizen ook af op voedselvoorraden, die ze in een woning natuurlijk genoeg kunnen vinden. Het voedsel dat wij graag eten is ook onder dit ongedierte zeker geliefd. Hierdoor is een muis in huis zo goed als iedere dag op zoek naar eten, wat ze normaal gesproken heel eenvoudig gemaakt wordt in een woning. Dit komt bijvoorbeeld doordat het voedsel niet goed afgesloten is, maar ook doordat muizen gemakkelijk door verpakkingen heen knagen met hun scherpe knaagtandjes.
Zelfs als er geen voedselvoorraad beschikbaar is voor de muis in huis, heeft dit dier het niet slecht in onze woningen. Ze leven dan namelijk vaak van zwerfvoedsel. Hierbij kun je denken aan kruimels en dergelijke etensresten. Maak je je huis constant goed schoon? Alsnog kun je dan last krijgen van de muisjes. Ze vinden dan mogelijk helemaal geen eten, maar blijven alsnog in je huis. Dit doen ze totdat ze in staat zijn om een beter alternatief te vinden. Als dit niet lukt dan wachten ze geduldig af, muizen kunnen immers maar op drie gram voedsel per dag leven.
Muizen zijn echte liefhebbers van graanproducten, terwijl ook zoet, kleverig voedsel over zoete broodjes over de toonbank gaan bij deze dieren. Hierdoor lijkt hun eetpatroon best veel op dat van een kind. Helaas zul je over het algemeen niet voorkomen dat de muisjes de voorraadkast vinden, al zul je natuurlijk wel je best doen. Het ongedierte kiest dan vaak voor plastic verpakkingen waar koekjes, poeder of deegwaren inzitten. Daarnaast staan chips, nootjes en pitjes ook hoog op het verlanglijstje van de muis in huis. Dit geldt natuurlijk tevens zeker voor een pot pindakaas.
Ja, die zijn er zeker! Het is namelijk slim om te allen tijde te beginnen met het wegnemen of het afsluiten van de voedselbron van de muizen. Hiervoor kun je onderstaande tips inzetten.
Muizen houden dus van zwerfvoedsel. Het zal dan ook niet lukken om ze op een effectieve manier te bestrijden als er te veel zwerfvoedsel in de buurt is. Ze kunnen dan namelijk alsnog genieten van wat kruimels, wat genoeg eten is voor de muis. Ze kunnen immers leven van maar drie gram voedsel per dag. Daarnaast kunnen de muizen ook hamsteren. Hierdoor zijn ze in staat om langer in leven te blijven, terwijl ze niet eens op pad hoeven te gaan.
Daarnaast is het ook zaak om je voedsel goed op te bergen. Hiervoor kun je gebruik maken van afsluitbare bakken. Hier moet je met name kwetsbare producten in doen. Denk bijvoorbeeld aan brood, maar ook aan koek en chips. Andere graan- en rijstproducten kun je het beste ook in zo’n afsluitbare bak opbergen, net zoals de kruiden met sterke geuren. De bakken moeten wel van stevig plastic zijn, terwijl ze dus ook goed afgesloten moeten kunnen worden. Hierdoor zal het moeilijk worden voor de muis om bij het voedsel te komen.
Het is bovendien verstandig om een goede prullenbak aan te schaffen die niet toegankelijk is voor de muis in huis. Met name onderaan moet de prullenbak geen toegang geven aan de vuilniszak, want hier maken muizen met alle plezier gebruik van. Ze zullen namelijk op de geur afkomen, waarna ze zonder enige moeite door de vuilniszak heen knagen. De vuilnisemmers die je kwijt kunt in keukenkastjes zijn bijvoorbeeld niet handig als je muizen in huis wilt bestrijden.
Een muis op zolder zal zich het liefst op beschutte plekjes nestelen, dit geldt ook voor de muizen tussen plafond. Ze zoeken altijd naar een locatie waar het lekker warm is, terwijl ze hier ook zonder gevaar ongestoord met elkaar moeten kunnen leven. Hierdoor zie je vaak muizen op zolder, maar muizen in spouwmuur met een nest is ook een veelvoorkomend probleem.
Is het de muizen gelukt om de spouwmuur binnen te dringen? Vaak zijn ze dan tevens in staat om naar boven te klimmen. Over het algemeen leunt de dakrand op de draagmuren van de tweede of eerste verdieping. Muizen prefereren een schuin dak over een plat dak in verband met de constructie. Hierdoor kunnen ze namelijk normaal gesproken via het spouwmuur tussen de zoldervloeren of naar het dakbeschot klimmen. Heb je een centrale verwarming op zolder? Hiermee help je de muisjes ook zeker. Zij kunnen de verwarmingsleidingen namelijk gebruiken om door het huis te lopen.
De meeste huizen zijn voorzien van een spouwmuur. Dit is een ruimte tussen twee dragende wanden. Meestal zit hier isolatiemateriaal in om de woning te isoleren. Ook zullen er openingen zijn tussen de stenen, wat nodig is voor de ventilatie. Helaas brengt dit wel een probleem met zich mee, muizen kunnen hierdoor namelijk naar binnen dringen. Dit doen ze met name in de winter of herfst, zoals eerder al genoemd is. Muizen komen hierdoor vaak naar binnen via de openingen in de spouwmuur, wat ze ook kunnen doen via de dakaansluiting. Vervolgens nestelen de muizen in spouwmuur zich in het isolatiemateriaal.
Net zoals de spouwmuur moet ook de kruipruimte van een woning geïsoleerd worden. Gelukkig worden deze openingen wel beter beschermd, maar toch is het voor de muizen vaak mogelijk om hier gebruik van te maken. Het ongedierte leeft liever niet een vochtige kruipruimte, maar als je kruipruimte voorzien is van vloerisolatie dan is dit een goede plek voor de muis. Daarnaast kunnen de dieren de kruipruimte tevens gebruiken om in andere kamers te komen, zoals de keuken met behulp van de afvoerleidingen.
Een muis in huis is hoe dan ook niet leuk, puur al omdat veel mensen het diertje vies vinden. Daarnaast heeft het ook nog eens allerlei negatieve gevolgen waar je echt niet blij van wordt. Onderstaand worden drie gevolgen van muizen in plafond genoemd.
Zo kunnen muizen in huis voor flinke financiële schade zorgen. Dit komt onder andere doordat ze de kabels van keukenapparatuur, kabels van geluidsinstallaties of kabels van verlichting boven het plafond vernielen. Meestal kost het flink wat geld om deze schade van muizen tussen plafond te repareren. Daarnaast is het ook lastig om in sommige gevallen de oorzaak van een elektrische storing te vinden. Vaak zijn ze zeer inwendig en op punten die niet bepaald toegankelijk zijn. Dit is trouwens niet alleen een gevolg van een muis in huis, ze kunnen namelijk ook in bedrijfspanden of restaurants financiële schade teweegbrengen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat ze verpakkingen op grote schaal kapot knagen. Dit eten moet namelijk direct weggegooid worden vanwege de voedselveiligheid. Een muizenplaag kan zo best veel geld gaan kosten, wat natuurlijk zonde is.
Muizen in spouwmuur kunnen bovendien nogal wat herrie maken. Dit is vooral het geval als de muizen tussen plafond zitten, hier hoor je ze vaak luidruchtig heen en weer rennen. In sommige gevallen is dit zoveel kabaal dat het net klinkt alsof er grote ratten aan het hardlopen zijn. Niet alleen het lopen en rennen is gehorig, dit is ook zeker het geval als de muizen met los materiaal aan het slepen zijn. Dit doen ze namelijk graag met bijvoorbeeld los stucwerk of steentjes. Vooral ‘s nachts is dit zeer vervelend, want het zal niet bepaald een goed effect hebben op je nachtrust. Je kunt ook muren in spouwmuur horen, vooral als ze omlaag of omhoog klimmen. Muizen in de muur kunnen bovendien kabaal maken als ze knagen aan het houtwerk.
Muizen in huis zorgen dus voor zowel geluidsoverlast en financiële schade, maar ze brengen ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit ongedierte is namelijk een drager van ziektekiemen. Met behulp van hun poep en urine kunnen ze je eten besmetten met bijvoorbeeld salmonellabacteriën, wat kan leiden tot een voedselvergiftiging. Muizen kunnen bovendien de ziekte van Weil overbrengen, wat ratten ook kunnen doen. Daarnaast kunnen deze diertjes infecties veroorzaken met het hantavirus. Hier worden ze zelf niet ziek van, terwijl ze het virus wel bij zich kunnen dragen. Vervolgens kunnen ze hun soortgenoten, maar ook mensen, hiermee besmetten via hun ontlasting en speeksel.
Gaat het om een enkele muis in huis? Je kunt proberen om het klusje eerst zelf uit te voeren. Toch is de kans groot dat het niet gaat om maar één muis, dit dier neemt zo goed als altijd zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes mee uit de kolonie om ook te gaan genieten van je woning en voedselvoorraden. De bestrijding van de muizen kan dan in principe beter uitbesteed worden aan een expert op dit gebied. Uiteraard hangt deze overweging ook samen met de omvang het probleem, net zoals de oorzaak ook een rol speelt in je uiteindelijke keuze. Daarnaast zullen je persoonlijke omstandigheden ook van invloed zijn op je keuze om een specialist in te huren voor het bestrijden van het muizenprobleem of juist om dit ongedierte juist zelf aan te gaan pakken.
Of je de muizen nou zelf bestrijdt of dit laat doen door een expert, het is van essentieel belang dat dit klusje op de juiste manier gedaan wordt. Als dit niet gebeurt dan kan het probleem juist in een hoge snelheid toenemen, terwijl het ook zomaar zou kunnen dat je geconfronteerd wordt met een toestand waar niemand blij van wordt. De muisjes kunnen zich namelijk in een razendsnelle tempo doorontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd natuurlijk ook veel schade zullen veroorzaken aan de kabels en meubels. Pak het overlast van de muizen dus op de juiste wijze aan om dit probleem niet groter te laten worden dan dat het op het moment al is. Het is hierdoor dan ook over het algemeen beter om het klusje uit te laten besteden aan een expert. Dit geeft je nou eenmaal veel meer zekerheid.