13/04/2021

Wespennest bestrijden

Soort ongedierte: 

Wespen bestrijden, dat doe je zo!

De zomer zit er weer aan te komen. We gaan dan natuurlijk lekker veel buiten in de tuin zitten, vooral als het zonnetje lekker schijnt. Over het algemeen is dit natuurlijk hartstikke leuk, maar een wespen plaag kan het sfeertje helaas goed verpesten. Zo zul je door een wespen nest in je tuin ineens liever niet meer buiten genieten van je avondeten, terwijl die BBQ ook wel in de garage of schuur kan blijven staan. Met name in juli en augustus gaan wespjes namelijk op zoek naar voedsel voor zichzelf, al kunnen ze ook voedsel zoeken voor de larven in het nest. Vooral je drankjes zullen geliefd zijn onder de wespen, wat al helemaal het geval is als er veel suiker in je drinken zit. Jij zit alleen natuurlijk niet op deze dieren te wachten, dus wespen bestrijden is zeker een goed idee. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Wanneer ontstaat een wespen plaag?

In ons land verschilt de hoeveelheid wespen per jaar. Dit hangt namelijk vooral af van het weer. Zo zou het best kunnen dat de wespenpopulatie dit jaar meevalt, terwijl ze ook genoeg voldoende natuurlijk voedsel kunnen vinden. Hierdoor zullen wij niet veel overlast ervaren van het ongedierte, wat het geval is doordat wespen met name leven van honingdauw, vruchten en suikers uit bloemen. Ook eten ze andere insecten op om aan voldoende eiwitten te komen. Kunnen ze niet genoeg van dit voedsel vinden? Ze zullen dan op zoektocht gaan naar onze lekkere drankjes en ijsjes. Je zou daarom ook een wespenval kunnen maken, hiermee kun je ze eigenlijk lokken. Dit is een vorm van wespen bestrijding die je zelf eenvoudig kunt uitvoeren.

Waarom komen wespen op ons af in de zomer?

Wespen houden ervan om mensen te plagen, wat ze vooral doen op de momenten dat er minder larven in het wespennest zitten. Ze gaan dan op zoek naar zoetigheden doordat de larven een zoetstof afscheiden, hiermee kunnen wespen hun dieet aanvullen. Alleen, als er minder larven in het nest zijn dan is er dus ook minder zoetstof. Wespen zullen dan op zoek moeten gaan naar eten en drinken van de mens. Deze periode valt uitgerekend samen met de zomer, het seizoen waarin wij dus veel buiten zitten. Bovendien hebben we dan veel zoet drinken en eten op tafel staan in de tuin. Hierdoor zullen de beestjes dus rond je tafel cirkelen.

Hoe reageren wij op wespen?

Als het zonnetje schijnt dan wil jij natuurlijk het liefst rustig buiten kunnen zitten in je tuin. Zo wil je er overdag lekker kunnen eten en drinken. Dit zal je niet lukken als wespen op bezoek komen om je het leven zuur te maken. Je zult dan niet meer comfortabel kunnen genieten van je drankje of etentje, je zult juist constant bezig zijn met de vliegende diertjes. Mogelijk jaag je ze rustig weg omdat je er niet bang voor bent, maar anderen zijn juist wel heel bang voor wespen. Deze mensen zullen eerder wegrennen of juist heel wild gaan slaan. Dit helpt helemaal niet, wat onder meer komt doordat de wesp helemaal niet het doel heeft om jou te steken. Het beestje is juist bij jou in de buurt omdat het aan zoetigheid wil komen. Gelukkig kun je wespen bestrijden op diverse manieren, zoals je hieronder kunt lezen. 

Wespen bestrijden met een wespenval

Zo is het mogelijk om een wespenval te creëren, zoals eerder ook al genoemd werd. Hiermee is het zeker mogelijk om de wespen te bestrijden. Je kunt een wespenval eenvoudig zelf maken, je doet dit namelijk met behulp van een plastic fles. Dit flesje moet je door knippen. Vervolgens plaats je de bovenkant, die je dus net hebt doorgeknipt, in de onderkant. Vervolgens doe je in de onderzijde wat zoete vloeistof, zoals bijvoorbeeld limonade. Wespen houden hier heel erg van en zullen dus op het zoete drankje komen. Het zal zelfs in de fles komen om te kunnen genieten van de ranja, maar het zal dan niet meer naar buiten kunnen. Het is slim om je wespenval relatief ver weg van je terras neer te zetten of op te hangen. Hierdoor zul je de wespen namelijk van het terras weglokken.

Wespen bestrijding met behulp van geuren

Er zijn een paar specifieke geuren waar wespen echt een hekel aan hebben. Je kunt hier dus gebruik van maken om ervoor te zorgen dat wespen niet meer bij je in de buurt komen en jij rustig buiten kunt zitten in de zomer. Hieronder zie je een paar geuren waar de diertjes slecht tegen kunnen.

  • Koffie

Wespen hebben bijvoorbeeld echt een hekel aan de geur van koffie. Je kunt dan ook schaaltjes koffie buiten neerzetten. Steek ze vervolgens aan, waardoor de koffie gaat smeulen of branden. De geur van de verbrande koffie zal daarna de wespen op afstand houden.

  • Kruidnagel

Wespen houden daarnaast ook niet bepaald van kruidnagel. Je kunt dus naast de schaaltjes koffie ook een schaaltje met kruidnagel op de tuintafel neerzetten. De beestjes zullen vervolgens hierdoor niet meer in de buurt komen van je terras.

  • Ui

Een schoteltje waar je een gesnipperde ui in hebt gelegd doet het bovendien ook goed tegen de wespen.

  • Azijn

Eventueel is het ook een optie om een bakje met azijn op tafel neer te zetten. Je kunt hierbij ervoor kiezen om het azijn te verwarmen. Het is overigens nog beter om een paar kruidnagels toe te voegen aan de azijn.

  • Wierook

Wespen houden beslist niet van rook, dus ook niet van wierook. Hier kun je stokjes van aansteken op de locaties waar je echt last hebt van de beestjes. Ze zullen door de wierook vervolgens weggaan.

Hoe kun je wespen actief bestrijden?

Met behulp van een wespenval is het dus mogelijk om wespen te bestrijden, terwijl je ook kunt voorkomen dat ze überhaupt bij jou in de buurt komen door gebruik te maken van de diverse geuren die eerder genoemd werden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de dieren op een actieve manier te bestrijden. Zo is het zeker slim om een vliegenmepper aan te schaffen om de wespen die je aanvallen dood te slaan. In principe is het nog beter om te kiezen voor een elektrische vliegenklapper. Daarnaast kun je ook rustig blijven zitten door een bus haarlak erbij te pakken. Je kunt dit namelijk op de wesp spuiten. Hierdoor zullen de vleugeltjes aan elkaar blijven kleven en vallen de wespen op de grond. 

Hoe kun je een wespennest bestrijden?

De wespen komen natuurlijk ergens vandaan, namelijk uit een wespennest. Als je niet weet waar het nest zit is het slim om de wespen te bestrijden, maar eigenlijk is het nog vele malen beter om echt het nest te verwijderen. Kun je het wespennest niet vinden? Ga dan nog eens goed op zoektocht. Mogelijk zit er zo’n nest bijvoorbeeld in je huis, tuin of schuur. Het wespennest verwijderen is dan zeker aan te raden, zo zul je namelijk je problemen op kunnen lossen. Je kunt een deskundige inschakelen die expert is op het gebied van wespennesten verwijderen, maar dit hoeft niet beslist. Een wespennest zelf verwijderen is namelijk ook een optie. Ben je van plan om dit te gaan doen? Het is dan slim om de onderstaande tips in gebruik te nemen.

  • Draag beschermende kleding. Zo moet je sowieso lange broekspijpen en lange mouwen dragen. Daarnaast kan een mondkapje ook handig zijn, net zoals handschoenen.
  • Een wespennest bestrijden kun je het beste doen als het schemerig of donker is. Dit komt doordat de dieren zich dan zo goed als allemaal bevinden in het nesten. Je zult dus meer kunnen verwijderen, maar de kans op een steek van een rondvliegende wesp is ook kleiner.
  • Komen de wespen uit het nest terwijl jij als wespen verdelger aan de slag bent? Je moet dan zo snel mogelijk weg zien te komen.
  • Nadat je het wespennest behandeld hebt is het zaak om de ruimte goed te ventileren.
  • Lukt het wespennest zelf verwijderen niet? Het is dan slim om een professionele wespen verdelger in te schakelen, wat ook verstandig is om te doen als het gaat om een groot nest of een nest dat lastig te bereiken is.

Waar kun je het beste zoeken naar een wespennest?

De meeste wespen maken hun nest het liefst in de grond, al hangt dit wel van de soort af. Er zijn namelijk ook type wespen die wespennesten juist liever in spouwmuren, dakranden en aanbouwen creëren. Zo hangen ze bijvoorbeeld ook vaak in blokhutten en tuinhuisjes. Het nest zal altijd gesticht worden door de koningin. Zij zal haar onderdanen de opdracht geven om een wespennest te bouwen. Vervolgens zullen de wespen op zoek gaan naar dood hout. Hier schrapen ze de houtvezels van af. De beestjes kauwen deze vezels vervolgens fijn en maken hier eigenlijk balletjes van. Dit plakken ze daarna vast aan bijvoorbeeld een boom, de vezels zullen hierdoor hard worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot een nest, wat dus op diverse plekken kan hangen in je woning, tuin of schuur. Ga dus goed op zoek naar het nest zodat je het vervolgens zelf kunt verwijderen. Je kunt dit natuurlijk ook laten doen door een expert, wat over het algemeen wel beter is in verband met de risico’s van het verwijderen van een wespennest.

Toch nog last van ongedierte?

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram