01/11/2021

Huiszwam herkennen, huiszwam bestrijden en huiszwam verwijderen doe je zo!

Soort ongedierte: 

Huiszwam in je woning of in het pand van je bedrijf, daar zit niemand op te wachten. Zwam in huis zal namelijk al het hout aantasten in het gebouw, wat dus ook voor je vloer geldt. Erger is nog dat huiszwammen draagbalken ook aantasten, wat natuurlijk voor ontzettend veel problemen kan zorgen. Dit dreigende gevaar wil je voorkomen, wat je kunt doen door een plaag van huiszwammen te voorkomen. Hierdoor zul je ook voorkomen dat je ernstige financiële gevolgen ervaart van huiszwam. Hiervoor is huiszwam herkennen natuurlijk wel nodig. Weet je niet hoe je dit moet doen? Gelukkig wordt het uitgelegd in dit artikel, net zoals huiszwam bestrijden. Dit zorgt er dus voor dat je geen last zult hebben van een plaag van huiszwammen.

Hoe ontstaat zwam in huis precies?

Huiszwam in je woning of in je bedrijfspand ontstaat normaal gesproken door een mix van oorzaken. Hieronder kun je daar een paar voorbeelden van vinden:

 • Slechte ventilatie
 • Slechte isolatie
 • Vochtproblemen, bijvoorbeeld door lekkages of condens
 • Weinig lichtinval
 • Hoge luchtvochtigheid van meer dan 70 procent
 • Aanwezigheid van loof- of naaldhout in huis
 • Warme temperaturen: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de huiszwam zich ontwikkelt

Wist je bovendien dat sporen van de huiszwam zich al tot vruchtlichamen kunnen ontwikkelen op hout dat maar 20 procent vocht bevat? Uit deze kiemende sporen ontstaan vervolgens schimmeldraden. Deze draden onttrekken vocht en voeding, wat cellulose genoemd wordt, aan het vochtige hout, terwijl ze zich ook nog eens alsmaar verder verspreiden. De schimmeldraden kunnen na verloop van tijd bovendien droog hout aantasten. Sterker nog, het kan zelfs door zowel beton als steen dringen. 

De vruchtlichamen ontstaan dan. Zij worden constant gevoed door de schimmeldraden met het vocht en de voeding, de cellulose dus, uit het hout. Hierdoor produceren de vruchtlichamen dan nieuwe sporen die zich verspreiden door onder andere de lucht naar andere houten constructies die vochtig zijn in je huis. Op deze constructies ontstaan dan dus weer nieuwe schimmeldraden en vruchtlichamen, terwijl de kwaliteit van het hout dat aangetast is door huiszwam hard achteruit omdat jij het probleem niet oplost. Huiszwam verwijderen is dan dus zeker nodig.

Waar zit huiszwam in je huis?

In principe kan zwam in huis overal zitten, als er maar houten constructies zijn. Toch zijn er een paar ruimtes waarin de huiszwam het best gedijt. Hier moet het namelijk donker, vochtig en warm zijn, wat echt goed is voor de huiszwammen. Vanuit deze kamer kan het zich vervolgens natuurlijk wel verspreiden naar de andere ruimtes in je woning. Je treft huiszwam dan ook meestal aan in de volgende ruimtes van je huis:

 • badkamer
 • keuken
 • zolder
 • kelder
 • kruipruimte
 • afgesloten ruimtes

Hoe kun je huiszwam herkennen?

Ondertussen weet je dus hoe huiszwam ontstaat en waar het met name te vinden is in je huis of bedrijfspand, maar het zal nog niet duidelijk voor je zijn hoe je huiszwam kunt herkennen. Gelukkig kan dit wel uitgelegd worden, al is dit alsnog best vervelend om te doen. Huiszwam kun je namelijk pas herkennen als de vruchtlichamen helemaal ontwikkeld zijn, wat ook bij veel andere schimmels het geval is. Wanneer dit het geval is zul je brede, bruine plakken met dikke, witte randen zien. Elke plak heeft een dikte van ongeveer 1 centimeter, terwijl aan elk vruchtlichaam roodbruine schimmeldraden hangen. Deze draadjes zijn zo goed als onzichtbaar en zijn de wortels van het vruchtlichaam. Huiszwam herkennen is dus pas mogelijk als de vruchtlichamen zich volledig ontwikkeld hebben, anders zijn ze gewoonweg niet zichtbaar. Daarom is het vrijwel onmogelijk om sporen en beginnende schimmeldraden te zien met het blote oog, al kan een professionele ongediertebestrijder dit normaal gesproken wel doen.

Beschadigt huiszwam je woning?

Zoals eerder al genoemd is, onttrekt huiszwam vocht en cellulose aan hout. Het gevolg hiervan is dat bruinrot veroorzaakt wordt, waardoor hout dus bruin kleurt. In sommige gevallen krijgt het zelfs een zwarte kleur. Op den duur boet het hout bovendien aan stevigheid in. Hierdoor kunnen krimpscheuren verschijnen en in sommige extreme gevallen kan het zelfs gebeuren dat het hout volledig verpulvert. Als dit gebeurt bij je houten vloeren of draagbalken dan kun je je wel voorstellen dat dit voor veel grote problemen zorgt. 

Bedenk je dan ook goed dat huiszwam al het aanwezige hout in je woning kan aantasten als je er niets aan doet. Dit houdt dus in dat de schimmel de belangrijke draagconstructies in je huis kan beschadigen, maar ook de ramen, muren, deuren en meubelen moeten eraan geloven helaas. Sterker nog, de huiszwammen kunnen zelfs karton en papier aantasten. Dat is niet vreemd natuurlijk, want karton en papier worden immers geproduceerd van hout. Daarin zit natuurlijk cellulose. 

Komt je eigen gezondheid in gevaar door zwam in huis?

Als je huiszwam hebt herkend in je woning dan moet je goed uitkijken. Het is namelijk niet bepaald gezond voor je als je de sporen van de huiszwam inademt. Ze kunnen namelijk ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen, vooral als je last hebt van longproblemen. Is dit bij jou niet het geval? Alsnog kun je ernstige gezondheidsklachten krijgen als je de sporen van de huiszwam inademt. Sterker nog, dit kan zelfs leiden tot de ontwikkeling van longproblemen, zoals bijvoorbeeld astma. Daarnaast kan het in contact komen met de sporen van de huiszwam ook resulteren in allergische reacties bij mensen. Je moet dus echt voorkomen dat je ooit in contact komt met huiszwammen.

Hoe kun je huiszwam voorkomen?

Inmiddels is het dus wel duidelijk dat je liever geen huiszwam hebt in je woning. Het is dan ook slim om zo’n plaag te voorkomen, zodat je geen last zult krijgen van de potentiële gevolgen voor je gezondheid. Hierdoor is het dus slim om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk zwam in huis kan groeien. Hier kun je zelf voor zorgen door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is het slim om direct vochtproblemen aan te pakken. Ook moet je het vochtgehalte in je huis zo laag mogelijk houden, dit moet echt lager dan 20 procent zijn. Desondanks moet het tevens niet te warm worden in je woning, stook de temperatuur dus niet te hoog op. Daarnaast moet je je huis voldoende ventileren. Het kan bovendien helpen om alle houten constructies in je huis te behandelen met een verduurzamingsmiddel zodat huiszwam geen kans heeft om het aan te tasten. 

Hoe kun je huiszwam zelf bestrijden?

Wil je huiszwam zelf bestrijden? Meestal is dit helaas niet mogelijk, puur doordat een plaag van huiszwammen over het algemeen te ernstig is om dit zelf te behandelen. Zo helpt het bijvoorbeeld niet om je huis ineens veel te gaan ventileren of de temperatuur wat lager te zetten. De vruchtlichamen blijven dan namelijk zitten op de plek waar ze nu al zitten. Daarnaast zijn er bij diverse (online) winkels middelen verkrijgbaar waarmee het mogelijk zou zijn om huiszwam te bestrijden. Toch werken deze bestrijdingsmiddelen vaak niet bepaald goed, wat komt doordat ze normaal gesproken hoogstens de groei van de vruchtlichamen vertragen. Daarnaast zou het ook kunnen dat de sporen verder verspreid worden in je woning hierdoor. Dat is niet bedoeling. Huiszwam bestrijden met azijn zou je ook kunnen proberen, maar het is nog maar de vraag of dit werkt. Het is juist beter om de oorzaak van de plaag aan te pakken. Hiervoor moet je de vochtproblemen in je huis eerst verhelpen. Mogelijk komt dit bijvoorbeeld dat je een probleem hebt met je riool. Je zult dan een loodgieter of een soortgelijke expert moeten inschakelen. Wil je de huiszwam ook echt bestrijden? Dit kun je zelf helaas niet doen, dus je zult toch de hulp van een professionele ongediertebestrijder moeten inroepen.

Hoe kan een professionele ongediertebestrijder huiszwam bestrijden?

Huiszwam bestrijden moet dus eigenlijk gedaan worden door een professional aangezien dit geen eenvoudige taak is. Over het algemeen is de plaag van huiszwammen zelfs zo hardnekkig dat er flinke maatregelen ingezet moeten worden. Een professionele ongediertebestrijder weet hoe dit moet en kan dus de huiszwam verwijderen uit je huis. Hiervoor moet de expert eerst wel een inspectie doen. De specialist komt dan langs bij je woning om te onderzoeken of je daadwerkelijk last hebt van zwam in huis. Ook wordt gekeken naar hoe ernstig de plaag is. De ongediertebestrijder bekijkt hiervoor alle kamers waar de huiszwammen potentieel zouden kunnen zitten. Het zou immers kunnen dat de plaag zich verspreid heeft vanuit de eerste ruimte naar andere ruimtes in je woning. 

Alle kamers die aangetast zijn moeten behandeld worden door de ongediertebestrijder om de plaag op te lossen. De professional zal de staat van het aangetaste hout overigens ook controleren, wat vooral belangrijk is bij de draagconstructies. Soms kan een aannemer ingeschakeld worden om de staat van deze houten constructies te inspecteren. Na deze inspecties zal de ongediertebestrijder een goed beeld gekregen hebben van de ernst van de plaag. Met deze informatie maakt hij een plan van aanpak. Hierin zal de expert uitleggen wat gedaan kan worden om de plaag op te lossen voor je, terwijl je dan ook direct een idee krijgt van de kosten.

Hoeveel kost het bestrijden van huiszwammen?

Hoeveel het kost om je plaag van huiszwammen te laten bestrijden door een professionele ongediertebestrijder verschilt echt per situatie. De professional zal de prijs bepalen aan de hand van de volgende vragen:

 • Hoeveel tijd neemt de bestrijding in beslag?
 • Zit de huiszwam op plekken die eenvoudig of juist lastig bereikbaar zijn?
 • Hoeveel huiszwam is er aanwezig in huis?
 • Welke bestrijdingsmethoden moeten ingezet worden om het probleem te bestrijden?
 • Welke preventiemaatregelen moeten er na de bestrijding toegepast worden?

Meestal komen er ook nog andere kosten bij kijken. Zo kan het hout zo erg beschadigd zijn dat het vervangen moet worden, wat natuurlijk een duur grapje is. Bovendien mag hout dat aangetast is door huiszwam nooit opnieuw gebruikt worden. Sterker nog, het aangetaste materiaal moet na verwijdering meteen afgevoerd en verbrand worden. De draagbare constructies moeten dan vervangen worden door een bevoegd bouwbedrijf, wat veel geld zal kosten helaas. 

Hoe doet de professional huiszwam verwijderen?

Vaak heeft de oorzaak van zwam in huis te maken met een vochtprobleem. Zo zou het kunnen dat je last hebt van een rioolprobleem en iets is gaan lekken. Het is dan nodig om een loodgieter in te schakelen, al kan een rioolspecialist bijvoorbeeld ook het vocht uit je huis halen. Door dit te doen voorkom je dat er nog meer huiszwammen bijkomen in je woning. 

Dit verhelpt natuurlijk niet het hele probleem. Er zijn namelijk ook nog wat huiszwammen aanwezig in je huis die verwijderd moeten worden. Dat is natuurlijk de taak van een professionele ongediertebestrijder. Deze expert kan een aantal verschillende bestrijdingsmethoden toepassen. Welke het beste is hangt echt van de situatie af, maar hieronder vind je een potentieel stappenplan om de plaag te verwijderen uit je huis.

 1. Zorg ervoor dat alle aangetaste plekken droog zijn voordat de professionele ongediertebestrijding begint met het bestrijden van de huiszwammen.
 2. Deze professional verwijdert vervolgens al het aangetaste hout. Meestal wordt hierbij direct ook een stuk gezond hout verwijderd. Dat klinkt vreemd, maar is toch wel logisch. Hierdoor ben je namelijk verzekerd dat er geen sporen in het hout achterblijven wat later tot een nieuwe plaag kan uitgroeien.
 3. Heb je last van huiszwam in de kruipruimte? Al het zand in deze ruimte moet dan vervangen worden door schoon en droog zand. De ongediertebestrijder zal bovendien een bestrijdingsmiddel spuiten in deze nieuwe laag zand. Dit middeltje moet ervoor zorgen dat sporen die eventueel achtergebleven zijn gedood worden.
 4. Ook moeten de vruchtlichamen gekrabd worden van alle houten constructies die aangetast zijn door de plaag.
 5. Nadien worden de aangetaste oppervlakken helemaal schoon gebrand. Dit is helaas niet altijd mogelijk, het kan namelijk alleen gedaan worden als er voldoende ventilatie aanwezig is in je huis.
 6. Daarna kunnen de aangetaste oppervlakken ook behandeld worden met gif voor houtaantastende insecten. De expert boort hiervoor gaten in het hout waarin het gif geïnjecteerd kan worden. 
 7. Dit gif zal alle sporen en huiszwammen die nog aanwezig zijn gedood worden.
 8. Zijn er houten oppervlakken in je huis die nog niet aangetast zijn door de huiszwam? Deze constructies worden dan voorbehandeld door de professionele ongediertebestrijder.

Toch nog last van ongedierte?

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram