Klant beoordeling
189 reviews
9
12/10/2021

Bedwantsen beet

Soort ongedierte: 
Bedwantsen

Bedwants beet herkennen en behandelen, hoe doe je dat?

Het herkennen van een bedwants is niet bepaald eenvoudig. Deze bijtende insecten zijn namelijk de allerbeste verstoppertje spelers ter wereld. Ze zitten met name in kleine kieren en scheuren, maar ’s nachts zullen ze uit dit verstopplekje komen. Het zou dan maar zo kunnen dat de bedwantsen je bed op gaan, waar jij heerlijk ligt te slapen. Mogelijk bijten je ze dan ook. Gelukkig is een bedwants beet herkennen mogelijk, zoals uitgelegd zal worden in dit artikel. Beten bedwantsen lijken namelijk op muggenbulten, het zijn dan ook jeukende bultjes. Hierdoor worden bedwantsen beten vaak verward met de bulten die veroorzaakt worden door beten van muggen, maar toch is er wel een duidelijk kenmerk waar je de bultjes van een beet bedwantsen aan kunt herkennen. Dit komt doordat de beten van bedwantsen namelijk meestal op een rijtje zitten. Ook zitten de bultjes zo goed als altijd op niet bedekte huid, zoals bijvoorbeeld je nek, handen en voeten. In dit artikel kun je meer lezen over hoe je beten van bedwantsen kunt herkennen, maar een bedwants beet behandelen zal ook uitgelegd worden.

Wat is een bedwants überhaupt?

De bedwants is een kleine parasiet. Het is zelfs zo klein dat je het met het blote oog amper kunt zien. Dit diertje leeft van het bloed van zowel mensen als dieren. Meestal houden ze zich schuil in de slaapkamers en komen ze ’s nachts tevoorschijn komen om te eten, wat ze niet al te vaak doen. In het verleden hadden we in ons land niet zo veel last van bedwantsen, maar de laatste jaren lijkt hier verandering in te komen. Dit komt met name door het toenemende internationale reisverkeer, wat ervoor zorgt dat bedwantsen dus steeds vaker voorkomen in Nederland.

Hoe kun je de bedwantsen beten herkennen?

Je kunt de beten bedwants herkennen aan een aantal kenmerken, die net al even genoemd zijn in de introductie. Het zijn namelijk over het algemeen drie bultjes op een rij. Hierbij kun je denken aan een ontbijt, lunch en diner. Zie je drie beten op een rij op je huid ergens? Dit wijst erop dat je inderdaad helaas gebeten bent door een bedwants. Soms kan het gebeuren dat de bedwants gestoord wordt tijdens het nuttigen van de maaltijd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat jij omdraait in je slaapt of krabt op het plekje van de beet. De bedwants zal je dan diverse keren op dezelfde plek bijten, waardoor het net lijkt alsof je uitslag hebt terwijl dit dus eigenlijk helemaal niet het geval is. Daarnaast kun je een beet van een bedwants natuurlijk ook herkennen met behulp van een bedwants beet afbeelding. Vergelijk jouw bultje met de bedwantsen beet foto om erachter te komen of jij nou wel of niet gebeten bent door dit dier.

Hoe reageert men meestal op beten bedwantsen?

Iedereen reageert anders op de beten van bedwantsen. Jij kunt bijvoorbeeld helemaal geen last hebben van deze beten, terwijl je partner helemaal onder de rode jeukende bulten zit. Dit kan zelfs leiden tot allergische reacties. Het kan dus zomaar gebeuren dat twee personen die in hetzelfde bed slapen echt totaal anders reageren op de beten bedwants. Toch is de kans groot dat ze wel degelijk beide gebeten zijn door deze kleine insecten. Als je nog niet helemaal zeker weet of dit wel echt het geval was dan kun je op zoek gaan naar tekenen van bedwantsen. Dit zal je over het algemeen zeker uitsluitsel geven over het feit of je wel of niet last hebt van deze beestjes in je huis. Blijkt dit wel het geval te zijn? Het is dan zonder twijfel verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om dit probleem en dus het overlast op te lossen.

Wat trekt de bedwantsen aan?

De bedwantsen worden tot ons aangetrokken door onze warmte, maar ook door kooldioxide en andere diverse lichaamseigen stoffen. Dit houdt dus in dat bedwantsen allerlei geavanceerde waarnemingsapparaten hebben om een geschikt lichaam te vinden voor hun voeding. De State University van New Jersey en Purdue University hebben een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat er een aantal geschikte mengsels zijn die je kunt gebruiken als lokaas om deze bijtende insecten aan te trekken. Dit is namelijk een mengsel van Egyptische olie, koriander en groene muntolie in combinatie met een paar organische stoffen, te weten nonanal en 1-octen-3-ol. Dit was dus in staat om de insecten aan te trekken. Daarnaast kwamen deze wetenschappers er ook achter dat de bedwantsen liever een zwart oppervlak dan een wit oppervlak hebben. Door andere onderzoekers zijn overigens nog meer goede lokaas mengsels ontdekt, alleen zijn deze combinaties puur in het laboratorium getest. Dit is dus minder nuttig dan de studie van State University van New Jersey en Purdue University.

Wat zijn de eetgewoonten van bedwantsen precies?

Normaal gesproken nuttigen bedwantsen iedere 5 tot 7 dagen een zogeheten bloedmaaltijd. Ze zullen dan dus hun schuilplaats verlaten, wat ze anders niet doen. Over het algemeen doen ze dit in de nacht. Toch gaat de bedwants soms overdag ook op zoek naar een mens om bloed te eten, wat ze alleen doen als ze echt veel honger hebben. Slaap je overdag of zit je lang op dezelfde plek? Het zou dan maar zo kunnen dat je ook gedurende de dag gebeten wordt door bedwantsen. Toch zullen ze niet op je klimmen. In plaats daarvan lopen bedwantsen juist over je bed om je te bijten in de plekken waarmee jij het matras aanraakt. Hierdoor zul je dus gebeten wordt aan de zijde van je lichaam waarop je slaapt. Het drinken van je bloed duurt normaliter 5 tot 10 minuten, de bedwants zal dan vol zitten. Nadat ze hun voeding hebben gehad keren ze terug naar de verstopplek, waar ze dus echt de meeste tijd zitten verscholen. Overigens maakt het bedwantsen niet echt uit of ze eten van een volwassene of van een kind. Hierdoor komt een bedwantsen beet kind ook vaak voor.

Kan een behaarde huid je beschermen tegen beten van bedwantsen?

Een onderzoek aan de Universiteit van Sheffield toont inderdaad aan dat een behaarde huid je een beetje kan helpen bij het beschermen tegen de beten van bedwantsen in tegenstelling tot gladde huid. Aan deze studie hebben studenten meegedaan die zich vrijwillig hebben laten bijten door de insecten. Hiervoor moesten ze één arm laten scheuren, terwijl de ander juist behaard bleef. De bedwantsen moesten daarna beide armen bijten, terwijl de wetenschappers controleerden hoe lang het duurde voordat beide armen gebeten werden. Uit dit experiment bleek dat het aanzienlijk langer duurde voordat de bedwantsen de behaarde huid gingen bijten. Ook hadden de slachtoffers hierbij meer kans om het dier te voelen kruipen. Overigens werden de deelnemers niet daadwerkelijk gebeten, de bedwantsen werden namelijk van hun arm gehaald voordat ze konden bijten. Desondanks toont het Engelse onderzoek wel aan dat een behaarde huid enige vorm van bescherming biedt tegen beten bedwantsen, al zullen de insecten alsnog wel bijten. Uit andere studies blijkt dit ook het geval bij andere insecten het geval te zijn.

Waarom jeuken de beten bedwants?

De beten van bedwants jeuken doordat je lichaam reageert op het speeksel door de beestjes geïnjecteerd wordt tijdens het bijten. Net zoals andere bijtende insecten hebben bedwantsen namelijk een complexe mond. Hier zit onder andere een naaldachtig deel in. Dit zal de huid binnendringen. Andere delen zijn juist gekarteld en zagen door onze huid heen om een bloedvat te vinden. Daarnaast heeft de mond van dit dier ook een kanaal, hiermee kan het bloed zuigen. Een ander kanaal zal juist het speeksel injecteren, net zoals een anesthesie. Het speeksel bevat antistolling, dit middel zorgt ervoor dat het bloed vloeibaar blijft. Het bloed blijft hierdoor stromen. De anesthesie, of verdoving, voorkomt juist dat jij de beet voelt. Hierdoor zul je het dier niet storen tijdens het eten van je bloed. In principe zorgt dit indirect voor de jeuk, wat eigenlijk komt door ons eigen immuunsysteem. Dit creëert namelijk histamine als een afweermechanisme door de beet, wat voor jeuk op de locatie van de beet bedwants zorgt.

Hoe lang duurt het voordat je merkt dat je gebeten bent door een bedwants?

Zoals eerder in dit artikel al uitgelegd is, reageert iedereen anders op de beten van bedwantsen. Dit hangt met name af van de gevoeligheid van je immuunsysteem op de niet lichaamseigen stoffen die door het insect geïnjecteerd worden tijdens de beet. Bij sommige mensen reageert het lichaam al na minder dan 30 minuten op de beet, terwijl het bij anderen juist zelfs een paar dagen kan duren. Het valt dus lastig te zeggen hoe lang het duurt voordat je merkt dat je gebeten bent door een bedwants. Daarnaast is ons lichaam slim genoeg om de ingrediënten te herkennen in het speeksel. Of dit positief is, is nog maar de vraag. Het zorgt er namelijk voor dat de tweede beet een snellere reactie veroorzaakt, al hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

Hoe kun je een bedwantsen beet behandelen?

Is een bedwants beet herkennen gelukt? Vervelend, zeg! Je zult dan vast benieuwd zijn of bedwantsen beet behandelen nodig is. Nou, dat is niet het geval eigenlijk. Een bedwants beet behandelen is niet nodig doordat deze dieren niet gevaarlijk zijn. Bovendien verspreiden ze van dier op mens ook geen ziektes, dus je hoeft je helemaal geen zorg te maken als je merkt dat je gebeten bent door een bedwants. Natuurlijk is de jeuk hartstikke vervelend, wat in sommige gevallen wel behandeld kan worden. Dit hangt echt van de mate van de reactie af. Reageer je heftig op een beet? Het kan dan slim zijn om je huisarts hierover te bellen. Mogelijk kan het dan behandeld worden zodat de jeuk afneemt.

Dit is ook een slim idee als de beet heel erg opzwelt. Je huisarts kan je dan advies geven over producten die zullen helpen om dit te verminderen of te stoppen, al kun je hiervoor ook naar een apotheek gaan. Een bedwantsen beet behandelen is bovendien echt nodig als het gaat ontsteken. Je zult dan direct naar de huisarts moeten gaan. Je dokter zal dan naar alle waarschijnlijkheid iets sterkers voorschrijven. In de meeste gevallen is dit niet nodig en zal je niet heftig reageren op de beet bedwants, maar alsnog kun je jeuk of rode bultjes krijgen. Er is geen vaste periode waarin je hier last van zult hebben, het is dus onduidelijk wanneer je de gevolgen van een beet niet meer ervaart.

Zijn er middelen verkrijgbaar tegen de jeuk van beten van bedwantsen?

Beten van bedwantsen kunnen dus flink vervelend zijn, vooral als je er heftig op reageert. Zelfs als dit niet het geval is kun je er best last van hebben, wat met name komt door die irritante jeuk. Gelukkig kun je hier zelf wel wat tegen doen. Zo is het van belang om niet te gaan krabben. Hierdoor maak je de jeuk alleen maar erger, terwijl het er ook voor kan zorgen dat je wondjes of zelfs ontstekingen overhoudt aan de beet. Daarnaast kun je de bedwants beten behandelen met bijvoorbeeld steroïde zalf. Dit heeft een verkoelende werking, terwijl het ook ontstekingsremmend werkt. Aloë Vera crème werkt ook verkoelend, maar dit helpt tevens tegen de jeuk. Hetzelfde geldt voor calamine lotion en tijgerbalsem.

Hoe kun je bedwantsen zelf bestrijden?

Natuurlijk wil je liever niet gebeten worden door bedwantsen. Helaas zul je na één beet merken dat je steeds meer krijgt op je lichaam. Dit komt doordat bedwantsen niet meer uit zichzelf weggaan, bestrijding is dus altijd nodig als je van deze dieren af wilt komen. In principe kun je de bestrijding zelf proberen, al lukt dit niet altijd even goed. Vaak kun je namelijk niet alle bedwantsen verwijderen, waardoor je dus alsnog niet van je plaag afkomt. Wil je het alsnog zelf proberen? Maak dan gebruik van deze methoden:

  • Spray: Zo kun je een insecticide spuitbus gebruiken om de bedwantsen in je huis te bestrijden. Je moet dit in alle spleten, gaten en kieren rondom je bed spuiten. Probeer het dus echt in alle potentiële verstopplekken van de bedwants te spuiten.
  • Val: Ook kun je een bedwantsenval gebruiken. Dit is een lijmval met lokstof, maar hier moet ook een warmte element in zitten. Vervolgens plaats je de val onder je bed. Hiermee zul je wat bedwantsen vangen, maar alsnog zul je niet alle insecten kunnen verwijderen met de val.
  • Stroom/hitte: Bedwantsen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Je kunt daarom een stoomapparaat gebruiken om bij de schuilplaatsen van de dieren te komen. Gooi daarnaast losse items in de wasmachine op minstens 60 graden.

Is het beter om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen?

Bedwantsen zullen dus niet uit zichzelf weggaan helaas. Je kunt daarom de bovenstaande methoden gebruiken om ze te verwijderen, maar vaak lukt dit niet naar behoren. Het is daarom vaak beter om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze expert zal ervoor zorgen om echt alle bedwantsen in je woning te doden. De specialisten op het gebied van het verwijderen van deze bijtende insecten kunnen bovendien gebruik maken van diverse bestrijdingsmiddelen. Hierdoor zit er zeker een manier tussen die werkt bij de bedwantsenplaag in jouw huis. Tegenwoordig worden er zelfs detectiehonden ingezet om de bedwantsen op te sporen.

Toch nog last van ongedierte?

Maak direct een afspraak met een ongedierte bestrijder bij jou in de buurt voor een goed advies voor het bestrijden van ondegedierte. Onze bestrijder komt graag bij jou langs voor een inspectie.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
OF
Last van ongedierte?
Bel ons direct!
Klant waardering
9
189 reviews
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram